Stilul nou versus stilul vechi // „Faptul că mulți petrec pe ambele stiluri este o DEBANDADĂ...”
În fiecare an, unii moldoveni celebrează sărbătorile pe stil nou, iar alții pe stil vechi. Astfel, în timp ce o parte a populației termină sărbătorile, altă parte abia le începe, dar mai sunt și dintre cei care le sărbătoresc pe ambele stiluri. Unde este eroarea și cum stăm cu păstrarea tradițiilor în perioada sărbătorilor de iarnă, ne explică folcloristul Tudor Colac.
„La mai multe posturi de televiziune am observat că se repetă an de an că pe 25 decembrie este Crăciunul catolicilor, ceea nu este corect. Calendarul pe stil nou e în toată lumea și trebuie să spunem că Crăciunul pe stil nou este atât al ortodocșilor, cât și al catolicilor”, precizează etnologul.
Această stare de lucruri nu poate fi rezolvată printr-un referendum sau la nivel de guvern. „Deocamdată, facem parte din componența Bisericii Ruse, astfel încât decizia o poate lua doar sinodul respectiv, dar asta trebuie să dorească și biserica noastră”, consideră folcloristul.
Debandadă de sărbători
În multe sate din partea de sud a republicii, sărbătorile se celebrează decenii de-a rândul pe stil nou. Iar revelionul este celebrat aproape de toată populația în noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie.
„În perioada sovietică, se spunea că la 1 ianuarie se sărbătorește Anul Nou, iar la 14 ianuarie Sfântul Vasile, ceea ce este iarăși incorect”, subliniază Tudor Colac. Sfântul Vasile pe stil nou se sărbătorește la o diferență de 13 zile față de cel de pe rit vechi și nu sunt nicidecum două sărbători diferite, așa cum se vehicula în acea perioadă.
„Faptul că mulți petrec și pe stil nou, și pe stil vechi este o debandadă, un abuz, o dezordine, o anarhie în calendar și aici statul ar trebui să-și spună cuvântul”, povestește etnologul. Astfel, grădinița, școala, societatea și mass-media sunt cele care pot promova adevăratele valori.
Colindatul la UNESCO
Totodată, în ultima vreme observăm că nu toate tradițiile de sărbători sunt ca pe vremuri. Potrivit lui Tudor Colac, obiceiurile nu se păstrează prin insistență, ci prin susținere.
„Atunci când unii gospodari leagă poarta, când nu aprind lumina în casă sau nu răspund la bătaia la ușă, aceasta nu este susținere”, constată folcloristul, care consideră că anume colindele sunt cele care s-au păstrat bine în mai multe zone ale republicii.
Colindatul în ceată bărbătească a fost inclus în Patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Ritualul colindatului se transmite din generație în generație într-o manieră informală și le conferă practicanților săi din satele din România și Republica Moldova un sentiment de identitate și prestigiu. Acesta este unul din argumentele pentru care comitetul l-a inclus în lista UNESCO.
Colindătorii din Transnistria
Cu toate acestea, folcloristul consideră că trebuie încurajate toate tipurile de colinde. „M-am întors zilele trecute de la un Festival al datinilor și obiceiurilor de iarnă, care a avut loc la Iași și am observat niște colindători foarte interesanți, cu repertoriu și recuzită bine puse la punct”, constată Tudor Colac.
El a observat colectivul din Cricova, care este unul dintre cele mai bune. „Mă interesează și colindătorii din Transnistria, care au un repertoriu foarte interesant. O colegă de acolo a publicat o culegere de colinde din Transnistria, care este apreciată înalt de Academia de Științe”, mai povestește etnologul.
Obiceiuri în familie
De asemenea, specialistul consideră că tradițiile și obiceiurile trebuie transmise, înainte de toate, prin intermediul familiei.
„Doar acasă lângă bunici, lângă părinți, copiii arată ce înseamnă a umbla cu semănatul, a umbla cu Sorcova. Doar cei apropiați îi pot ajuta la confecționarea costumației respective. Cine să îi îndrume, dacă nu cineva din familie?”, întreabă folcloristul.
Ulterior, grădinițele, școlile, instituțiile de învățământ superior și bineînțeles instituțiile de cultură trebuie să perpetueze tradițiile. „Ar fi bine ca întreaga comunitate să aibă deschidere pentru tot ce este sublim, tot ceea ce ne-au lăsat strămoșii”, conchide folcloristul Tudor Colac.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania