11:16:50 22.11.2024
Stiri

ȘTIINȚA spune că primul născut este cel mai INTELIGENT dintre frați

Știri 03.10.2018 14:19 Vizualizări2116 Autor: Ziarul National
ȘTIINȚA spune că primul născut este cel mai INTELIGENT dintre frați sursa: eva.ro


Știai că cel mai mare copil al tău poate deveni următorul Einstein? Un nou studiu realizat de Universitatea din Leipzig sugerează că primul născut are un IQ mai mare, deoarece trebuie să-și învețe frații mai mici cum funcționează lucrurile. Iar faptul că a primit atenția nedivizată a părinților îi stimulează, de asemenea, IQ-ul.

Care este motivul pentru care primul născut este cel mai inteligent?

Se spune că variațiile inteligenței sunt rezultatul modului în care un copil este crescut și îngrijit, nu al biologiei. Studiul estimează o scădere de 1,5 a IQ-ului per rudă. În familiile cu doi copii, primul născut nu este neapărat cel mai inteligent, deoarece are doar 60% șanse de a avea un IQ mai ridicat. În această ecuație, încă există o șansă mare ca fratele mai tânăr să îl depășească mai târziu în viață.

Pe lângă inteligența amplificată, primii copii au, de asemenea, o percepție crescută a capacităților creierului. Datele pentru acest studiu au fost acumulate din teste de personalitate și de IQ din trei studii diferite, dintre care unul a fost realizat în Marea Britanie și a implicat mai mult de 20.000 de participanți.

O teorie este că următorii copii diluează resursele părinților lor. În timp ce primul născut primește o atenție deplină din partea părinților, cel puțin pentru câteva luni sau câțiva ani, următorii copii vor fi nevoiți să împartă de la început.

Un alt factor posibil este descris de ipoteza următoare: primul copil poate fi ca un tutore pentru frații mai mici, explicându-le cum funcționează lumea. Învățarea altor oameni presupune cerințe cognitive ridicate. Copiii trebuie să-și amintească propriile cunoștințe, să le structureze și să se gândească la o modalitate bună de a le explica fraților mai tineri, ceea ce ar putea stimula inteligența pentru primii copii.

Este această diferență de IQ înnăscută sau dezvoltată?

Așa cum probabil știai deja, cea mai mare parte a inteligenței este dezvoltată.

De fapt, doar aproximativ 40% din inteligența noastră este condiționată genetic. Restul trebuie construită. Diferențele de IQ dintre copii apar ca urmare a mediului, nu a genelor.

Primul motiv pentru care primii născuți pot avea un IQ mai ridicat se poate datora faptului că acești copii beneficiază de o atenție exclusivă timp de cel puțin câteva luni, ceea ce copiii născuți mai târziu vor fi nevoiți să împartă. Așteptările părinților din partea primului copil sunt deseori mai mari comparativ cu ceilalți copii, iar creșterile așteptărilor contribuie la un IQ mai ridicat pe termen lung.

Din acest motiv, primul născut are grijă adesea de rudele mai mici. Acesta are rolul de a-și învăța frații și surorile ceea ce a fost învățat la rândul său de părinți. Această responsabilitate are cel mai mare efect asupra IQ-ului primilor născuți. Poate că cei 40% care nu au avut un IQ mai mare în studiu nu au avut astfel de responsabilități din partea părinților.

Sursa: eva.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md