Ştiai din ce motive să CONSUMI mai des mămăliga?
Mămăliga nu conţine gluten şi are o mulţime de beneficii pentru digestie. Descoperă câte calorii are mămăliga şi dacă poate să fie aliatul tău în cura de slăbire!
Porumbul este o sursă excelentă de fier, magneziu, potasiu, zinc, fibre, vitamine din complexul B şi vitamina E. De asemenea este bogat în proteine şi carbohidraţi complecşi, fiind o cereală fără conţinut de gluten. Prin urmare, mămăliga, preparatul folosit adesea în bucătăria noastră, are un aport nutriţional semnificativ şi este un preparat sănătos atunci când este consumat cu moderaţie şi în combinaţii simple.
Câte calorii are mămăliga?
În funcţie de cantitatea de apă folosită pentru a prepara mămăliga, creşte şi conţinutul caloric al produsului final. În general, 100 de grame de mămăligă poate să conţină aproximativ 100-150 de calorii, în vreme ce în 100 de grame de pâine se regăsesc 200 de calorii. Prin urmare, mămăliga poate să fie o alternativă hipocalorică pentru persoanele care doresc să slăbească.
Însă, nu trebuie să uităm de faptul că în mod tradiţional aceasta vine asociată cu brânză, smântână, ou, tochitură sau sărmăluţe care aduc o mulţime de calorii, transformând preparatul final într-un fel hipercaloric.
Prin urmare, mămăliga poate să fie de folos în curele de slăbire, numai dacă este consumată cu moderaţie şi asociată cu mai multe legume, ciuperci, tocăniţe simple de legume, curry-uri cu năut/linte. Astfel, vei reduce cantitatea lactatelor grase folosite de regulă în combinaţie cu mămăliga.
De asemenea, dacă foloseşti mai multă apă în prepararea mămăligii şi preferi varianta mai moale atunci va conţine mai puţine calorii.
Nutriţioniştii recomandă un consum moderat de mămăligă, de preferat mai moale, însă fără să depăşeşti o cantitate de 100 de grame pe zi.
De ce să o consumi mai des?
1. Pentru că nu conţine gluten, prin urmare poate să fie consumată şi de către persoanele care au intoleranţă la gluten.
2. Are mai puţine calorii decât pâinea.
3. Este bună pentru digestie şi nu balonează, spre deosebire de pâine. De asemenea, favorizează formarea bacteriilor bune în intestin, ferindu-ne de cancerul la colon.
4. Este o sursă excelentă de betacaroten.
5. S-a demonstrat că mămăliga conţine acid palmitic şi arahidonic, ambele cu rol important în dezvoltarea fibrei musculare.
6. Are un indice glicemic mai redus decât pâinea şi poate să fie o alternativă bună pentru persoanele diabetice, atunci când o consumă în cadrul unui regim alimentar sănătos.
Cum să faci o mămăligă perfectă de fiecare dată?
Foloseşte 600 mililitri de apă şi 110 grame de mălai pentru a prepara mămăliga perfectă.
Pune întotdeauna în apa care fierbe sare şi piper, după care se toarnă câte puţin mălai, amestecând încontinuu cu un tel pentru a preveni formarea cocoloaşelor. Se lasă pe foc mic 20 de minute şi se amestecă din când în când până obţii consistenţa dorită.
Cum să reinventezi mămăliga?
1. Foloseşte mămăliga ca blat de pizza peste care să pui ingredientele tale preferate.
2. Taie în bucăţi mămăliga rămasă şi rumeneşte-le pe un grătar.
3. Foloseşte mălaiul sau făina de porumb fină (o găseşti la plafar şi e diferită de mălaiul grişat) pentru prăjituri, brioşe sau checuri.
4. Fierbe mălaiul în lapte (sau apă amestecată cu lapte) şi adaugă parmezan şi puţin unt pentru a obţine o polenta delicioasă.
Sursa: eva.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md