Statul vrea să deschidă o NOUĂ societate pe acțiuni. Cetățenii vor afla despre pericolul unor atacuri teroriste
Ministerul Afacerilor Interne propune crearea unei noi societăți pe acțiuni în care statul să dețină o cotă-parte de 51%, iar restul să-i revină companiei private „ITSI COMP”.
Noua instituție se va numi „RESCUER” și va activa în domeniul asigurării securității antiincendiare și protecției ordinii publice. Proiectul de hotărâre care prevede organizarea noii societăți pe acțiuni a fost propus dezbaterilor publice și va fi înaintat Guvernului pentru aprobare.
Potrivit notei informative a proiectului, cota-parte a statului în viitoarea companie va fi formată din valoarea bunurilor imobile aflate la balanţa Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne, iar agentul economic va contribui cu mijloace financiare pentru achiziționarea tehnicii și echipamentului necesar pentru activitatea firmei.
„Societatea pe Acţiuni va dispune de un sistem de alertă, care va asigura securitatea antiincendiară şi protecţia ordinii publice, va notifica în timp util şi va informa operativ cetăţenii despre situaţiile de urgenţă şi pericolul atacurilor teroriste, va anunţa populaţia despre pericolul declanşării unei situaţii de urgenţă, va monitoriza situaţia şi starea ordinii publice în locuri publice, prin utilizarea tehnologiilor şi a mijloacelor tehnice moderne”, motivează Ministerul de Interne în nota informativă a proiectului.
În planul de acțiuni este indicat că în grădiniţe, şcoli, case de copii, aziluri de batrâni și alte instituţii publice urmează a fi instalate sisteme performante de alertă în caz de incendii, iar avertizarea populaţiei cu privire la declanşarea unor situaţii de urgenţă se va face prin intermediul unui post de radio special.
De asemenea, persoanele cu dizabilităţi, bătrânii sau copiii vor putea să beneficieze de brăţări speciale, prin intermediul cărora vor putea solicita ajutorul necesar.
În cadrul noii societăți pe acțiuni vor fi angajate inițial 16 persoane pentru a căror remunerare se vor cheltui peste 838 de mii de lei pe an. Directorul instituției va fi plătit cu opt mii de lei pe lună, iar personalul tehnic va avea salarii cuprinse între 3 300 și 4 500 de lei pe lună.
Noua companie va fi la autofinanțare și va câștiga bani din implementarea proiectelor de monitoring antiincendiar la obiectivele economice și sectoarele private. Potrivit calculelor prezentate în planul de afaceri al viitoarei societăți pe acțiuni, instalarea unui sistem GSM de control la obiect va costa 3 422 de lei, iar ulterior beneficiarul va achita un abonament pentru serviciile de monitorizare de 150 de lei pe lună.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”