Statul va RESTITUI până la 60% din valoarea investițiilor în domeniile industriei prelucrătoare: „Din păcate, decenii la rând, industria a fost ignorată, iar drept rezultat dezvoltarea acesteia a fost lentă”
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al R. Moldova a lansat astăzi, 20 decembrie, primul mecanism de ajutor de stat pentru investițiile în industria națională, pentru perioada 2025 - 2036. Implementarea acestui mecanism are drept scop revigorarea industriei naționale, după ce decenii la rând sectorul a fost ignorat, a declarat vineri vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al R. Moldova, Dumitru Alaiba, în cadrul unei conferințe de presă.
„Industria prelucrătoare poate fi un motor veritabil al economiei noastre. Azi, acest sector contribuie cu doar 8% la Produsul Intern Brut. Într-o țară cu economie dezvoltată, acesta e cel puțin 20%. Industria prelucrătoare oferă locuri de muncă pentru 85 000 de moldoveni. Aproape 14% din forța de muncă a republicii noastre depinde de acest sector. Din păcate, decenii la rând, industria a fost ignorată, iar drept rezultat dezvoltarea acesteia a fost lentă. Între 2015 și 2022, numărul angajaților din acest sector a crescut cu doar 9%. Este clar - acest ritm nu este suficient pentru ne a atinge obiectivele noastre de dezvoltare”, a precizat vicepremierul Alaiba.
Pentru a cataliza creșterea acestui sector, autoritățile propun un nou mecanism menit să impulsioneze dezvoltarea industriei.
„Acest mecanism este un angajament clar prin care încurajăm noi investiții, sprijinim extinderea afacerilor și crearea de noi fabrici, uzine, și locuri de muncă bine plătite. Statul va restitui 60% din investiție și anume: 75% din sumă va fi alocată sub formă de scutiri de 50% la impozitul pe venit; 25% va fi acordat sub formă de grant. Aici sunt și niște criterii de eligibilitate - să fie vorba despre o investiție nouă, valoarea investiției să fie de minimum 10 milioane de lei (fără TVA), investiția să fie realizată anume în sectoarele industriei prelucrătoare”, a punctat Alaiba.
Sursa citată a adăugat că domeniile din industria prelucrătoare eligibile sunt industria electronică; industria chimică și farmaceutică; industria prelucrătoare de mașini și componente auto; industria textilă și de îmbrăcăminte; industria materialelor de construcție; industria alimentară.
Începând cu 1 ianuarie 2025, toți cei interesați pot depune dosarul de aplicare la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
METEO // Vremea se răcește, ploi și lapoviță în weekend
OFICIAL // Peste 70% din tranzacțiile de pe piața valutară, efectuate în EURO, de la începutul anului: Euro va înlocui dolarul ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului, de la 2 ianuarie 2025
Peste 3,1 milioane de utilizatori de internet mobil și peste 880,8 mii - de internet fix, în R. Moldova: Câți cetățeni accesează internetul de pe smartphone