AVERTISMENT // Statul Islamic moare în Orientul Mijlociu, dar RENAŞTE în Occident. Ce ţări au devenit ţinte pentru terorişti
În Irak şi Siria, lucrurile par să nu mai meargă mulţumitor pentru teroriştii grupării Statul Islamic (ISIL). Teritoriile pierdute, numărul scăzut de recruţi din ultima perioadă şi anunţul unei ofensive iminente a trupelor irakiene şi americane împotriva „capitalei califatului ISIL”, Mosul, par să prevestească sfârşitul grupării în regiune.
Experţii în securitate cred însă că nu va fi vorba de o anihilare a grupării teroriste, ci de o răspândire a terorismului jihadist pe aproape toate continentele, principalele ţinte fiind, desigur, ţările occidentale, informează IB Times.
Spania, o nouă ţintă
„Occidentul nu trebuie să îşi facă iluzii că Statul Islamic o să accepte înfrângerea. Ar „trebui să se concentreze pe contracararea a ceea ce pare a fi planul B al grupării teroriste", susţin Brian Michael Jenkins şi Colin Clarke, doi analişti ai Rand Corporation, un think tank american din domeniul securităţii.
Faptul că adepţii ISIL încep să se împrăştie în cele patru zări pentru a răspândi teroarea în restul lumii este demonstrat de recenta reţinere de către forţele de securitate din UE a cinci suspecţi de terorism, acuzaţi de formarea unei celule cu ramificaţii în Spania, Belgia şi Germania.
Patru dintre suspecţi sunt spanioli, în vreme ce al cincilea este un cetăţean marocan. Spania pare să fi revenit, astfel, în atenţia teroriştilor jihadişti, în ultimele luni, forţele de securitate din regatul iberic operând 143 de reţineri în rândul militanţilor islamici.
O pagină de Facebook denumită „Islam en Espanol” a strâns 32.000 de urmăritori în doar câteva zile, semn că lucrurile nu sunt prea calme în Spania.
De altfel, în perioada 2014-2015, ţara din Peninsula Iberică a fost şi una dintre porţile secundare de intrare a refugiaţilor în Europa, fiind accesată de către fugarii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord care reuşeau să traverseze Mediterana.
Ordin de răspândire
La ora aceasta, ISIL are nu mai puţin de opt „sucursale” răspândite pe tot globul şi, în ciuda pierderii a 22% din teritoriile ocupate în Orientul Mijlociu, gruparea jihadistă ameninţă să semene teroare în tot restul lumii, scrie business24.ro.
În ultimele luni, adepţii grupării Statul Islamic au organizat nu mai puţin de 143 de atacuri în 29 de ţări. Cele din SUA, Belgia, Turcia, Franţa şi Germania au avut un impact mediatic mai mare, dar cifra totală a victimelor ucise este de 2.043, jihadiştii lovind ţinte din Europa, America de Nord, Asia şi Africa.
Şase milioane de persoane continuă să trăiască sub spectrul terorii în teritoriile ocupate de Statul Islamic în Orientul Mijlociu, iar proximitatea cu Turcia le-a permis atentatorilor să lovească în 44 de rânduri ţinte din această ţară.
Experţii în probleme de terorism cred că, în viitorul apropiat, liderii occidentali şi aliaţii lor din diverse alte colţuri ale lumii vor trebui să ia în calcul alte ameninţări şi atacuri din partea organizaţiei teroriste.
Raidurile duse împotriva poziţiilor ISIL din Siria şi Irak l-ar putea forţa pe liderul grupării, Abu Bakr al-Baghdadi, să se dea la fund şi să coordoneze activitatea Statului Islamic din refugii izolate, cum ar fi cele din Libia.
„Vor continua să atace fie şi numai pentru a demonstra susţinătorilor că sunt o forţă de luat în seama”, mai spune Colin Clarke în raportul Rand Corporation.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei