15:38:27 14.01.2025
Stiri

Stațiunea din România, în care și-au tratat bolile și împărații

Actualitate 30.05.2023 08:30 Vizualizări4767 Autor: Ziarul National
Stațiunea din România, în care și-au tratat bolile și împărații

Cea mai renumită stațiune balneo-climaterică de pe valea Oltului este disponibilă pentru tratamente pe tot parcursul anului. Oaza de sănătate se află la poalele sudice ale Carpaţilor Meridionali, la ieşirea din Defileul Oltului, la aproximativ 20 de kilometri depărtare de Râmnicu Vâlcea şi 80 de kilometri de Sibiu.

Stațiunea Călimănești-Căciulata este situată în județul Vâlcea, la 18 kilometri de Râmnicu Vâlcea și are în preajmă Munții Coziei și râul Olt. Stațiunea beneficiază de un climat continental blând și este propice pentru odihnă și relaxare și pentru tratarea diferitelor boli.

Renumita staţiune balneoclimaterică din România, cunoscută şi peste hotare de secole, de efectele curative ale apelor minerale de aici s-au bucurat de-a lungul timpului mari personalităţi, cum ar ar fi: împăratul Napoleon al III-lea care, la recomandarea doctorului Carol Davila, a făcut o cură cu apa de la Izvorul nr. 1, pentru boala de ficat de care suferea, apă care era îmbuteliată şi dusă cu poştalionul la Paris; Împăratul Austro – Ungariei, Franz Iosef; Preşedintele Franţei, Emil Loubet şi arhiducele austro-ungar Leopold Salvador. Mihai Eminescu şi Octavin Goga au lăsat urme ale trecerii lor prin staţiune.

-Pentru cele 12 izvoare cu ape minerale și cele 3 izvoare termale, descoperite încă din anul 1827, ape captate cu sonde de mare adâncime (1.200 de metri). Apele izvoarelor sunt benefice pentru tratarea multor boli, având în componența lor diferite minerale (ape sulfuroase, iodurate, magnezice, bromurate, sodice, calcice).În cadrul stațiunii Călimănești-Căciulata se pot face cure interne pentru: boli ale aparatului digestiv, boli ale rinichilor, afecțiuni metabolice, și cure externe pentru: afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni ginecologice, afecțiuni ale căilor respiratorii, boli ale aparatului cardio-vascular.

-Pentru tratarea diferitelor alergii sunt indicate injecțiile intramusculare cu apă sulfuroasă.

-Pentru că apele minerale de aici au recunoaștere internațională. Încă din anul 1893 au fost premiate cu medalia de aur la Expoziția Internațională de la Bruxelles și împăratul Napoleon al-III-lea primea la Paris, apele minerale de aici, la îndemnul doctorului Carol Davila.

În această stațiune sunt sanatorii și centre medicale unice în țară: Sanatoriul pentru Copii unde se tratează urmările hepatitei, Sanatoriul pentru Tratarea Silicozei, unic în țară, o Clinică aparținând de Institutul de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală din București și o secție a Catedrei de specialitate din cadrul Universității de Medicină și Farmacie.

-Pentru climatul continental temperat, cu veri răcoroase și ierni blânde, pentru aerul curat și peisajul minunat ce înconjoară stațiunea. Munții Cozia, aflați la nordul stațiunii, adăpostesc: Rezervația Naturală Cozia, cascadele, peșterile ce au aparținut călugărilor de la Mănăstirea Turnu, vestigiile romane (Castrul Arutela, Masa lui Traian).

-Pentru că defileul Oltului ce ține de la Cozia și până la Turnu Roșu, încântă călătorul prin albia îngustă a râului ce este străjuită de vârfurile prăpăstioase ale Muntelui Cozia și Munții Căpățânii.

-Pentru obiectivele turistice-religioase: Mănăstirea Cozia (ctitorită de Mircea cel Bătrân), Schitul Ostrov (situat pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimănești), Mănăstirea Turnu (ctitorită în 1676 de Varlaam Episcopul Râmnicului).

În zona Călimănești-Căciulata sunt urme arheologice ce atestă că era o zonă locuită încă din antichitate: tezaurul de monede dacice și castrele de la Jiblea și Arutela. Mai târziu, în perioada împăratului Hadrian (117-138) se cunoaște existența termelor de la Arutela ce erau folosite de romani, dar și de daci.

Așezarea s-ar fi format în secolele V-VIII, când vechea obște sătească se destramă și se împarte între câțiva oameni de bază, printre care și Căliman, ce s-a stabilit chiar pe teritoriul localității Călimănești. Se presupune că numele localității vine de la acesta.

Prima mențiune documentară a localității este în anul 1388 pe 20 Mai, când Mircea cel Bătrân primește de la Nan Udaba ”locul numit Călimănești pe Olt” și domnitorul închină acest loc Mănăstirii Cozia. Prima descriere a zonei aparține lui Gavril Preotul, în 1520, și se spune că zona ”este plină de toate bunătățile”, ”care am văzut și noi acel loc și i-am zis pământul făgăduit”.

Numeroși oameni de știință au făcut de-a lungul timpului cercetări asupra efectelor miraculoase ale izvoarelor din stațiune: 1829 – doctorul Mayer, din porunca domnitorului Grigore Ghica; C. Fr. Siller; 1854 – doctorul francez Joseph Caillat; 1855 – Carol Davila recomandă împăratului Franței, Napoleon al III-lea, o cură cu aceste ape.

În anul 1873 apele minerale sunt medaliate la Expoziția de la Viena și în 1893 primesc medalia de aur la Expoziția Internațională de produse alimentare și ape minerale de la Bruxelles. Primele pavilioane pentru cura de ape minerale datează din anul 1910.

schitul ostrov

Stațiunea Călimănești-Căciulata, renumită pentru tratamentele balneo-climaterice care pot fi făcute aici, este o zonă impresionantă atât prin caracterul vindecător, dar și pentru frumusețile pe care le oferă natura. Cele mai spectaculoase zone care merită vizitate odată ajuns la Călimănești-Căciulata sunt cuprinse în traseele turistice:

-Căciulata – Satul Păușa – Bivolari – Mănăstirea Turnu;
-Centrul de ceramică Horezu – Peștera Muierilor
-Mănăstirea Horezu, Bistrița, Govora și Mănăstirea dintr-un lemn
-Turul stațiunii, Rezervația Cozia, Mănăstirea Cozia, Stânișoara, Turnu și Ostrov, Cascada Lotrișor, Defileul Oltului;
-Mănăstirea Turnu – Pragul Haiducului – Vârful Turneanu – Curmătura Mică – Vârful Ciuha Neamțului – Cabana Cozia (durată 4 ore, marcaj: dungă roșie);
-Mănăstirea Stânișoara – Cascada Urzica;
-Mănăstirea Stânișoara – Stânca Sălbaticului – Mecetul Pustnicului; Troița – Mănăstirea Stânișoara – Colții lui Damaschin – Cabana Cozia.

Sursa: balneomedica.ro.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md