PARADOX // Statistica moldovenească ce CONTRAZICE logica


Moldovenii continuă să cheltuiască mai mult decât câștigă. În primul trimestru al anului curent, o persoană din R. Moldova a obținut, în medie, un venit de 1 853 de lei, în creştere cu 12,3 la sută faţă de perioada similară a anului trecut, și a cheltuit 1 913,1 lei, cu 60 de lei mai mult decât a câștigat.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), salariul a fost cea mai importantă sursă de venit - 40,2 la sută din veniturile total disponibile, în descreştere faţă de primul trimestru al anului trecut cu 2,4 puncte procentuale.
Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 14,9% din veniturile populaţiei, inclusiv 9,6 la sută sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 5,3% - veniturile din alte activităţi.
Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 18,6% din totalul venituri, iar contribuţia acestora este cu 1,6 puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Dacă e să ne referim la mediul de reşedinţă, veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 817,9 lei sau de 1,5 ori mai mari comparativ cu veniturile din mediul rural.
Populaţia din localităţile rurale, în comparaţie cu cea urbană, este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 26,2%, faţă de 12,1% în cazul populaţiei din mediul urban.
În afară de aceasta, pentru populaţia rurală este caracteristică o pondere mai mare şi a prestaţiilor sociale, contribuţia acestora fiind de 22,1%, comparativ cu 20,7% în mediul urban.
Cât priveşte cheltuielile, acestea au fost cu peste zece la sută mai mari decât în primul trimestru al anului trecut şi au constituit în medie, pentru o persoană, 1 913,1 lei. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru produse alimentare – 41,5%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană a alocat, în medie, 17,1% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 11% (+ 0,6 p.p.). Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate, transport, comunicaţii, dotarea locuinţei, învăţământ şi alte cheltuieli.
În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban în total au constituit 2 342,7 lei pe lună pentru o persoană, respectiv cu 751,7 lei sau de 1,5 ori mai mult faţă de mediul rural.











































































