STATISTICĂ // În R. Moldova, femeile sunt mai NUMEROASE şi TRĂIESC mai mult ca bărbaţii
În R. Moldova sunt mai multe femei decât bărbaţi. Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), din numărul total al populaţiei, 51,9 la sută sunt femei, iar 48,1% - bărbaţi.
Preponderenţa femeilor sau a bărbaţilor în numărul populaţiei diferă semnificativ în funcţie de anumite grupe de vârstă. Astfel, bărbaţii predomină în grupele de vârstă 0-15 ani şi populaţia în vârstă aptă de muncă, respectiv 52 la sută faţă de 48% pentru femei. Însă, diferenţele sunt mai accentuate în cazul populaţiei care a depăşit vârsta aptă de muncă, ponderea femeilor fiind de 69,5% comparativ cu 30,5 la sută pentru bărbaţi.
Speranţa de viaţă la femei este mai mare decât a bărbaţilor. Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 7,8 ani, speranţa de viaţă la naştere fiind de 74,8 pentru femei şi 67,1 în cazul bărbaţilor.
În ultimii ani însă, potrivit BNS, se nasc mai mulţi băieţi decât fete. Astfel, în anul 2012 s-au născut 39 de mii de copii, mai mult cu 0,6 la sută comparativ cu anul 2011. Din numărul copiilor născuţi, 51,7 la sută au fost băieţi, raportul de masculinitate fiind de 107 băieţi la 100 de fete.
Cât priveşte ocupaţia femeilor în raport cu bărbatul, potrivit unui studiu al BNS, femeile din R. Moldova au mai puțin timp liber decât bărbații, deoarece fac mai multe treburi gospodărești și se distrează mai puțin.
Potrivit raportului, munca neremunerată este efectuată preponderent de femei. Fiind la fel de instruite ca și bărbații, femeile dedică de două ori mai mult timp lucrului în gospodărie, se implică mai des în activități de voluntariat și se distrează mai puțin.
Totodată, femeile sunt plătite doar trei din 10 minute alocate muncii, iar bărbații - pentru cinci minute.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani