Statistica anului 2014 // Câți moldoveni reveniți din Rusia s-au înregistrat ca șomeri?
Moldovenii reîntorși din străinătate nu prea apelează la ajutorul autorităților pentru a-și găsi un loc de muncă acasă. Drept dovadă sunt datele statistice oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Anul trecut, agențiile teritoriale ale ANOFM au înregistrat cu statut de șomeri 1 126 de persoane care s-au întors de peste hotare, 885 dintre aceștia revenind din Federația Rusă. „Sistemul informațional al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă permite de a asigura o statistică privind mobilitatea internă și externă a forței de muncă”, a precizat pentru Ziarul NAȚIONAL Ion Holban, directorul ANOFM.
Ținând cont de faptul că tot mai mulți moldoveni sunt trimiși acasă din Rusia și nu li se mai permite intrarea ulterioară pe teritoriul acestui stat, ANOFM amintește de serviciile și programele pe care le oferă instituția pentru a sprijini aceste persoane. Pe parcursul anului trecut, 209 moldoveni reveniți din Rusia au fost angajați în câmpul muncii prin intermediul ANOFM, adică o pătrime din numărul celor care s-au adresat după ajutor și au fost înregistrați cu statut de șomeri.
Persoanele fără studii pot beneficia gratuit de cursuri de formare profesională. „Pentru anul 2015 am contractat 16 instituții de învățământ care au propus pentru instruire circa 41 de meserii. Cele mai solicitate cursuri pentru instruire anul trecut au fost bucătar (22%), frizer (15%), contabil (8%), operator la calculator și manichiuristă (câte 5%). Dintre profesiile tehnice cele mai solicitate au fost tencuitor, electrogazosudor, lăcătuș la repararea automobilelor și lăcătuș electrician. Şomerii care urmează cursuri de formare profesională şi nu beneficiază de ajutor de şomaj ori de alocaţie de integrare sau reintegrare profesională li se acordă și burse lunare”, afirmă Ion Holban.
În prezent, la evidenţă Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înregistrate 4 957 de locuri de muncă vacante, dintre care 1 423 sunt destinate persoanelor cu studii superioare şi medii de specialitate, iar 3 534 de locuri - pentru persoanele cu studii medii generale şi secundar profesionale. Salariile pe care le propun agenții economici variază între o mie și șapte mii de lei.
Precizăm că șomerii, inclusiv cei reîntorși de peste hotare, pot beneficia de ajutor de şomaj, dacă au lucrat şi au un stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat de cel puţin 9 luni în ultimii doi ani. De asemenea, șomerii pot beneficia de alocaţie de integrare sau de reintegrare profesională, care reprezintă 15% din salariul mediu pe economie, adică aproximativ 630 de lei. Alocația se acordă pe o perioadă de cel mult nouă luni.
Persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă pot accesa și site-ul www.anofm.md, unde sunt plasate informații cu privire la serviciile ANOFM, legislația în domeniul ocupării forței de muncă, lista agențiilor teritoriale (cu adrese și telefoane de contact). Informația legată de piața muncii poate fi solicitată și la Centrul de Apel specializat, apelând gratuit numărul de telefon 0-8000-1000.
De asemenea, agențiile pentru ocuparea forței de muncă din teritoriu au fost dotate cu computere conectate la internet și cabine telefonice, cu ajutorul cărora persoanele își pot căuta un loc de muncă, pot perfecta și expedia CV-uri de angajare sau pot lua legătura telefonică cu angajatorii, fiind ghidați de specialiștii ANOFM.
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”