11:05:07 19.01.2025
Stiri

Statele Unite sunt gata să-l zdruncine serios pe Putin: Planul care îi confiscă Rusiei 300 de miliarde de dolari

Actualitate 29.12.2023 09:30 Vizualizări2679 Autor: Ziarul National
Statele Unite sunt gata să-l zdruncine serios pe Putin: Planul care îi confiscă Rusiei 300 de miliarde de dolari

După declanșarea invaziei din Ucraina de către Putin în 2022, Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei, dar acest lucru nu l-a convins pe dictator să oprească conflictul sângeros. Acum, Statele Unite sunt gata să-l zdruncine pe liderul de la Kremlin, prezentând un plan Grupului G7 pentru confiscarea activelor de 300 de miliarde ale Rusiei din străinătate.

Propunerea americană ar accelera pregătirile la timp pentru un summit al organizației din februarie 2024, care să-și manifeste solidaritatea cu Ucraina, potrivit Financial Times.

SUA au propus ca grupurile de lucru din G7 să exploreze modalități de a confisca cele 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate din străinătate, în timp ce aliații se grăbesc să convină la timp asupra unui plan pentru a doua aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.

Deși nu au fost luate decizii și problema rămâne aprins dezbătută în capitalele europene, accelerarea lucrărilor de confiscare a activelor Moscovei și pentru folosirea lor în Ucraina, evidențiază importanța crescândă a acesteia pentru Occident.

Subiectul a fost dezbătut luna aceasta atât de miniștrii de Finanțe ai G7, cât și de adjuncții acestora, potrivit persoanelor informate cu privire la acest subiect, care au abordat modul de dezvoltare a unei astfel de politici și evaluarea riscurilor implicate.

SUA, susținute de Marea Britanie, Japonia și Canada, au propus să avanseze cu lucrările pregătitoare, astfel încât opțiunile să fie pregătite pentru o potențială întâlnire a liderilor G7 în jurul datei de 24 februarie, data ofensivei lui Vladimir Putin din 2022 asupra Kievului.

Cele trei grupuri de lucru propuse de Washington ar examina problemele juridice legate de confiscare; metoda de aplicare a unei astfel de politici și de atenuare a riscurilor; și opțiuni pentru cum să canalizeze cel mai bine sprijinul către Ucraina.

Unele țări sunt rezervate în privința confiscării activelor Rusiei

Germania, Franța, Italia și UE și-au exprimat unele rezerve și necesitatea de a evalua cu atenție legalitatea confiscării bunurilor Moscovei înainte de a lua decizii. Mai mulți miniștri europeni au subliniat, de asemenea, necesitatea menținerii unor niveluri ridicate de secretizare asupra lucrărilor.

În capitalele occidentale sunt explorate diferite opțiuni, de la confiscarea și cheltuirea directă a activelor băncii centrale ruse, până la exploatarea veniturilor din activele înghețate sau utilizarea lor ca garanție pentru împrumuturi.

Până acum, UE s-a oprit înainte de a sechestra activele rusești, în schimb a explorat modalități de a elimina profiturile generate de instituții financiare precum Euroclear, unde sunt deținute 191 de miliarde de euro în active suverane ale Rusiei.

Dar Europa, unde sunt deținute majoritatea activelor, este mult mai precaută, temându-se de posibilele implicații pentru stabilitatea financiară, precum și de acțiunile de represalii din partea Rusiei.

Italia, care preia președinția G7 în 2024, se numără printre cei îngrijorați de potențialele represalii asupra companiilor sale active în Rusia, lucru pe care Moscova a amenințat deja că îl va face.

Dar efortul de a pune mâna pe bunurile suverane ale Rusiei reflectă dorința comună de a arăta Moscovei că nu va putea rezista hotărârii occidentale de a ajuta Ucraina, atât economic, cât și militar.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md