STAT PARALEL? Dodon a participat la „cea de-a doua ședință a grupului de lucru mixt pentru cooperare dintre Comisia Economică Eurasiatică şi R. Moldova”
Deși R. Moldova nu este membră al Uniunii Euroasiatice, iar Guvernul a anunțat anterior că nu va acorda resurse financiare „pentru promovarea unor relații de colaborare cu o organizație care nu aduce niciun folos real țării noastre”, la Chișinău se desfășoară cea de-a doua şedinţă a grupului de lucru mixt pentru cooperare dintre Comisia Economică Eurasiatică şi R. Moldova. La această ședință, la care a participat președintele Igor Dodon, nu a fost prezent niciun ministru din Guvernul condus de Pavel Filip.
Potrivit șefului statului, la şedinţă au participat Tatiana Valovaia, membru al Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice (CEEA) pe principalele direcții integraționiste şi macroeconomie, exponenți ai instituţiilor de profil din Federaţia Rusă, precum şi experţi, reprezentanţi ai corpului diplomatic din Federaţia Rusă, Armenia, Kazahstan, membri ai Consiliului Economic de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, oficiali din ministerele şi structurile administrative din R. Moldova.
„În cadrul ședinței, a fost făcut bilanţul primei întruniri a grupului de lucru mixt, în special propunerile părţii moldovenești cu privire la suportul complexului agroindustrial al ţării noastre. Au fost discutate în detalii măsurile de susținere a agriculturii de către stat în țările membre UEEA, dar şi mecanismele de sprijin al exporturilor de producție agricolă, aplicate în UEEA. Au fost abordate şi modalităţile de reglementare normativ-juridică în domeniul sanitar, fitosanitar, veterinar şi în sfera protecției drepturilor consumatorilor în UEEA”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.
De menționat că, în martie curent, premierul Pavel Filip i-a expediat o scrisoare lui Igor Dodon în care spunea că semnarea memorandumului privind colaborarea R. Moldova cu Comisia Economică Eurasiatică, precum și solicitarea statului de observator pe lângă Uniunea Economică Euroasiatică este inoportună. Filip îl mai avertiza pe Dodon că R. Moldova nu va putea contribui la realizarea acelui memorandum și „va fi greu de justificat cheltuielile financiare suplimentare din bugetul de stat pentru promovarea unor relații de colaborare cu o organizație care nu aduce nici un folos real țării noastre”.
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”
„Din patru de kg de struguri moldovenești, trei pleacă pe piața UE”: Rusia și-a redus de opt ori cota privind importurile de struguri din R. Moldova, devenind insignifiantă