„Stat liber de MERCUR”: Autoritățile își propun să excludă, treptat, această substanță chimică periculoasă din toate sferele vieții din Republica Moldova


Autoritățile de mediu din R. Moldova sunt decise să promoveze o reformă a sistemului deșeurilor chimice periculoase, cu scopul de a elimina totalmente mercurul din viața de zi cu zi a cetățenilor.
„Obiectivul ambițios de a realiza o reformă cuprinzătoare a sistemului deșeurilor chimice periculoase este de a avea un stat liber de mercur. Nu este o simplă opțiune, este un pas obligatoriu, dacă ne dorim să avem un mediu curat”, a declarat astăzi secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, în cadrul unei conferințe finale, organizate în cadrul proiectului „Suport în procesul post-ratificare a Convenției Minamata de către Republica Moldova și consolidarea capacităților de reducere a riscurilor asociate cu mercurul”.
Conferința a fost organizată de Oficiul Național de Implementare a Proiectelor din Domeniul Mediului.
Participanții la eveniment s-au referit la exploatarea directă a mercurului, exportul și importul acestuia, depozitarea în condiții de siguranță și eliminarea acestuia ca deșeuri.
Prin intermediul proiectului au fost elaborate mai multe acte - inventarul deșeurilor cu mercur din Republica Moldova, proiectul Regulamentului de gestionare ecologică a deșeurilor cu mercur și Ghidul privind gestionarea ecologică a deșeurilor care conțin mercur. De asemenea, a fost achiziționat echipament pentru depozitarea obiectelor de măsurare din sectorul de sănătate - 15 containere, 200 de termometre și 15 tonometre fără mercur.
Potrivit Convenției Minamata, începând din anul 2020, se impun restricții de import și export, pentru o gamă largă de produse: anumite tipuri de baterii, lămpi fluorescente compacte, relee, săpunuri și produse cosmetice, termometre și dispozitive pentru tensiunea arterială. Treptat, mercurul urmează a fi exclus din toate sferele vieții din Republica Moldova.
Convenția de la Minamata cu privire la mercur este un document global de mediu, care are drept scop protecția sănătății și a mediului împotriva efectelor negative ale mercurului. Convenția abordează întregul ciclu de viață al mercurului – de la mineritul primar, la gestionarea deșeurilor de mercur – cu scopul de a proteja sănătatea și mediul de emisiile antropice de mercur și compușii acestuia în aer, apă și sol.











































































