STAT CANDIDAT: „Începe drumul greu, foarte greu. R. Moldova trebuie să devină un stat funcțional, iar România va avea un rol-cheie, poate cel mai important”
Președinta Maia Sandu și liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare în stânga Prutului, „au știut să exploateze o criză”, au depus cererea de aderare la UE, iar joi a primit statutul de țară-candidată, alături de Ucraina. Totuși, „drumul greu” abia urmează, iar România va avea un rol determinant, afirmă comentatorul politic de la București Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial în România.
„România i-a sprijinit și a fost tot timpul acolo. Ucraina a avut un rol determinant, fiind scutul R. Moldova, dar și al nostru, al tuturor. Dar de acum începe drumul greu, foarte greu. R. Moldova trebuie să devină un stat funcțional. Un stat care să își permită să trăiască pe picioarele lui, să nu mai depindă total de donatori, Republica Moldova trebuie să aibă mecanisme clare, să combată sărăcia extremă, corupția și să amelioreze situația demografică.
Chiar dacă e ziua succesului, trebuie spus că R. Moldova e departe de a fi un stat funcțional, iar situația socială este dramatică și trebuie intervenit major. România va avea un rol-cheie în continuare și poate cel mai important”, a comentat Hrițuc.
Consiliul European a oferit joi-noaptea Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. A ajuns la această decizie excepțională ca urmare a sprijinului puternic și a demersurilor intense ale României. De asemenea, acordarea perspectivei europene Georgiei, cu pași importanți înainte. Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul UE pentru cetățenii acestor țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este pregătită să sprijine în continuare Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe calea lor europeană”, a scris președintele României, Klaus Iohannis, pe Twitter, la scurt timp după decizia Consiliului European.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”