START pentru construcția unui complex nou de RADIOTERAPIE la Institutul Oncologic din Chișinău: Precizie în tratamentul bolnavilor de cancer, toxicitate minimă și micșorarea listelor de așteptare


Institutul Oncologic din Chișinău va avea un complex nou de radioterapie în care vor fi instalate două acceleratoare liniare de ultimă generație, utilizate pentru tratamentul bolnavilor de cancer.
Ministra Sănătății Ala Nemerenco și Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, au dat astăzi startul lucrărilor de construcție a buncărului în care vor fi instalate aceste echipamente.
Costul unui accelerator depășește suma de două milioane de euro, iar R. Moldova are deja un asemenea echipament, procurat din banii donați de Fondul Global de Luptă contra Tuberculozei și HIV/SIDA, peste un 1,118 milioane de dolari, și transferați către Agenția Internațională de Energie Atomică.
„Restul banilor a fost alocat de către dumnealor, astfel fiind deja procurat primul echipament. Problema care exista era lipsa spațiilor care sunt specifice din punct de vedere al construcțiilor de protecție, întrucât aceste echipamente emană radiație. Ultimele buncăre au fost construite în anii '50 ai secolului trecut, pentru echipamentele vechi”, a declarat la eveniment ministra Ala Nemerenco.
Oficialul a adăugat că, pentru construcția buncărului, a apelat la partenerii de dezvoltare, iar Guvernul SUA va finanța proiectul cu 37 de milioane de lei din cele 59 de milioane necesare. Restul va fi alocat din Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală și din bugetul de stat.
Mai mult, cel de-al doilea accelerator liniar a fost identificat și urmează a fi procurat pentru R. Moldova.
„Institutul Oncologic are la dispoziție, la momentul actual, două echipamente – unul procurat în 2009, care din câte știam era în reparație și nu știu dacă va putea fi reparat, deoarece este depășit, fiind utilizat la maximă capacitate, iar altul este cel procurat de către Guvernul Sandu în 2019, care, iarăși, lucrează extrem de intens și foarte des intră și el în reparații”, a explicat ministra.
Ambasadorul Kent D. Logsdon a afirmat, la rândul său, că acest proiect va oferi șansa unui tratament avansat și eficient al cancerului, cu echipamente de ultimă oră, fără riscuri radiologice aferente tehnologiilor mai vechi.
„SUA donează buncărul în care se vor afla aceste acceleratoare liniare donate de Agenția Internațională pentru Energia Atomică și Uniunea Europeană”, a spus diplomatul american.
Ludmila Eftodiev, șefa Departamentului Radioterapie de la Institutul Oncologic, a mulțumit Ministerului Sănătății și poporului american pentru sprijin, punctând că noul complex radioterapeutic va spori accesul populației la servicii de radioterapie, va micșora listele de așteptare ale pacienților, care la momentul actual sunt de cinci-șase săptămâni, va oferi precizie în tratamentul bolnavilor oncologici cu toxicitate minimă, iar spectrul de servicii radioterapeutice va fi lărgit.
Menționăm că o analiză a Organizației Mondiale a Sănătății, făcută publică în anul 2022, arăta că R. Moldova ar avea nevoie de opt echipamente de acest tip pentru a oferi serviciile necesare bolnavilor de cancer.







































































