Stare de urgență // „Acțiuni mici, dar cu impact mare ne pot ajuta să salvăm și energia, și banii”: Guvernul R. Moldova a lansat campania națională de informare „Economisește energia - plătește mai puțin”
Stingeți becul în încăperile în care nu se află nimeni, instalați becuri LED, care au o viață mai lungă și consumă cu 75% mai puțină energie sau scoateți dispozitivele din priză când nu sunt utilizate.
Acestea sunt doar câteva măsuri simple pe care le pot întreprinde cetățenii R. Moldova pentru a economisi energie și a plăti mai puțin.
Sfaturile vin de la Guvern, care a lansat campania națională de informare „Economisește energia - plătește mai puțin”, care promovează recomandări practice pentru optimizarea consumului de energie și face parte din eforturile autorităților de a încuraja responsabilitatea energetică.
De asemenea, Guvernul îndeamnă cetățenii să folosească un termostat și să-l seteze între 18 și 20 de grade, face pe ca duce la reducerea facturii cu 30%, să încărce complet mașina de spălat vase sau haine, reducând numărul de cicluri necesare, dar și să folosească programele econaome de spălare și să le programeze pe timp de noapte, când cererea este mai mică și importul de energie este mai ieftin.
„Dragi cetățeni, vom trece cu bine de această iarnă, pentru că Guvernul va continua să-i ajute pe cei vulnerabili, dar și pentru că societatea noastră este responsabilă. Fiecare dintre noi vrea să cheltuie cât mai puțin pe facturi. Și putem face acest lucru prin schimbări mici în casele noastre”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Campania oferă cetățenilor și agenților economici resurse informaționale utile publicate de către Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă, care se referă la reducerea consumului de energie și a cheltuielilor, contribuind, totodată, la protejarea mediului.
Amintim că de luni, 16 decembrie, în R. Moldova este declarată stare de urgență în sectorul energetic. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale va putea lua prompt decizii, în cazul în care „Gazprom” va refuza să livreze gaze în stânga Nistrului, de la 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit pe teritoriul Ucrainei, iar rușii și ucrainenii nu au ajuns, deocamdată, la o înțelegere privind prelungirea acestuia. Nelivrarea gazelor rusești către Transnistria ar putea determina o catastrofă umanitară în stânga Nistrului.
Pe durata stării de urgenţă, autorităţile pot institui mecanisme de colectare rapidă a plăţilor de la consumatori pentru energia folosită şi pot impune măsuri de raţionalizare a consumului. Se poate introduce, de asemenea, un regim special de procurare rapidă a energiei electrice, din import.
STUDIU // Agenții economici din statele UE dețin 84% din investițiile străine directe făcute anul trecut în R. Moldova: Firmele străine au angajat 14,6% din forța de muncă autohtonă și plătesc salarii duble față de firmele locale private
Organele de drept, ciuruite? Un deputat al majorității parlamentare reclamă scurgeri de informații de la CNA în cazul perchezițiilor de la primăria lui Ceban
România turează la capacitate maximă termocentralele pentru a livra energie în Republica Moldova