Stare de alertă timpurie pe piața gazelor din R. Moldova: Discuții între miniștrii Energiei de la Chișinău și București. „România va susține securitatea energetică a R. Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat R. Moldova”
România va oferi „sprijin total și permanent” R. Moldova în cazul în care statul nostru va fi afectat de luptele din regiunea Kursk a Federației Ruse, acolo unde se află stația ce asigură tranzitul gazelor rusești inclusiv către regiunea transnistreană a R. Moldova.
Asigurările i-au fost date ministrului Energiei Victor Parlicov de către omologul său de la București, Sebastian Burduja, în cadrul unei discuții la telefon, ca urmare a instituirii în R. Moldova a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale.
„Prin noua Strategie Energetică a României, țara noastră se angajează că va susține securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Republica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate. Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz, a devenit încă de anul trecut operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, contribuind semnificativ la asigurarea stabilității întregului sistem energetic de peste Prut. Gazoductul Iași - Chișinău este operațional din 2022 și în prezent se lucrează la extinderea sa prin Centura Chișinău. La fel, linia de interconexiune Suceava - Bălți este una dintre prioritățile centrale ale ambelor sisteme de transport al energiei electrice, iar la nivelul anului 2027 estimăm că va fi gata”, a arătat ministrul Burduja.
Potrivit oficialului din Guvernul de la București, România va depune eforturi privind unirea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, pentru a garanta stabilitatea, securitatea și dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului.
„Relația dintre România și Republica Moldova este unică. Împărtășim același trecut și, cu siguranță, același viitor. Suntem puternici alături, de neclintit împreună”, a încheiat ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja.
Menționăm că malul drept al Nistrului nu consumă gaze naturale rusești, însă regiunea transnistreană depinde în totalitate de acestea. Totodată, energia electrică livrată de centrala de la Cuciurgan Chișinăului este produsă din gazele care ajung în Transnistria via Kursk.
Ultima tentativă a lui Putin de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: ,,În această zi sfântă de Crăciun, imperiul răului, condus de Putin, a atacat Ucraina cu 70 de rachete și 100 de drone. El vrea ca și moldovenii să înghețe și să stea în întuneric"
Maia Sandu CONDAMNĂ bombardamentele lui Putin asupra Ucrainei și violarea spațiului aerian al R. Moldova de către rachetele rusești. ,,În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea"
Rusia terorizează Ucraina cu un atac aerian masiv, în dimineața de Crăciun. Rachetele lui Putin au violat din nou spațiul aerian al R. Moldova