STANDARDE DUBLE // Igor Dodon nu RECUNOAȘTE hotărârile CC, chiar dacă grație unei asemenea DECIZII a ajuns președinte
Președintele Igor Dodon spune că nu va semna nici a doua oară decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării și asta pentru că respectă doar Constituția R. Moldova, nu și decizia Curții Constituționale (CC) care-l obligă să se conformeze voinței premierului de a desemna miniștrii din cabinetul său.
„Poziția președintelui cu privire la candidatura acestui tânăr pe care nu-l cunosc nu se va schimba. Voi insista în continuare ca în fruntea Ministerului Apărării (MA) să fie un profesionist. Decizia CC la care se face referire, în opinia noastră, are mari semne de întrebare. În Constituție nu este indicat că președintele este obligat să semneze decretul de numire în cazul în care candidatul este propus pentru a doua oară. Pentru a debloca situația eu văd două soluții. Să fie propus un profesionist, pentru că asta așteaptă cei de la MA, fie merg pe această candidatură, care nu va avea legitimitate. Eu nu voi semna decretul”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii de ier-seară „În Profunzime” de la Pro TV.
Totuși, șeful statului a luat o pauză înainte ca să respingă oficial pentru a doua oară candidatura lui Sturza. Astfel, președintele a decis să se adreseze Comisiei de la Veneția care să dea o interpretare hotărârii Curții Constituționale din 2016.
Întrebat de ce a decis să se adreseze Comisiei de la Veneția, mai ales că în cazul sistemului mixt nu s-a ținut cont de recomandările instituției respective, Dodon a încercat s-o scalde în două ape. „Noi am avut o ședință la Președinție cu juriștii, cu foști președinți ai CC, iar cineva a venit cu propunerea să ne adresăm Comisiei de la Veneția. Eu am avut o conlucrare bună cu această instituție. Pot să spun că în cazul sistemului mixt s-a ținut cont de majoritatea recomandărilor. Până la urmă, Parlamentul a votat pentru această schimbare, iar președintele a promulgat legea. Două treimi din recomandări au fost îndeplinite. Da, nu s-a ținut cont de oportunitatea schimbărilor făcute, dar această oportunitate e un drept suveran al statului”, a fost explicația președintelui.
De asemenea, Dodon a fost pus în mare încurcătură atunci când i s-a amintit că a devenit președinte tot în baza unei hotărâri a CC, care a stabilit ca șeful statului să fie ales direct și nu de către Parlament. „Nu e aceeași situație”, a replicat scurt Igor Dodon.
Sursa citată a mai adăugat că chiar așteaptă ca actuala majoritate parlamentară să inițieze procedura de demitere a sa și că nu-și face nicio grijă în privința învingătorului: „Nu cred că ei vor merge la acest risc. Ei înțeleg că nu au șanse. Suspendarea președintelui se face prin referendum, iar ei vor pierde acest referendum. Sondajele arată că președintele se bucură de cea mai mare încredere din partea oamenilor”.
Igor Dodon nu crede nici în ipoteza că ar putea fi „devorat” de Vlad Plahotniuc, așa cum s-a întâmplat anterior și cu alți politicieni care aveau susținere din partea societății. „Nu o să încerce nimeni să ne devoreze, pentru că o să le stăm în gât. Dodon, în comparație cu alții, are susținerea poporului și susținerea unui partid care se bucură de încrederea a peste 40% din electorat. Acum cei din PD mă provoacă. Ei vor destabilizarea situației. Doar așa pot să justifice lipsa de rezultate. Vom reacționa calm și ne vom ține de strategia noastră. Noi tot timpul am obținut victorii strategice”, a subliniat acesta.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania