Câte AFACERI a sprijinit UE în R. Moldova și câte noi LOCURI de muncă au fost create
Uniunea Europeană a sprijinit lansarea în R. Moldova a 30 de afaceri şi crearea a 100 de noi locuri de muncă în sectorul de producere a biocombustibilului solid. Programul de leasing a fost realizat de Proiectul Energie şi Biomasă în perioada 2012-2014.
Astfel, datorită investiţiilor acordate prin intermediul Proiectului Energie şi Biomasă, 144 de şcoli şi grădiniţe din R. Moldova vor intra în această iarnă cu sisteme de încălzire pe bază de biomasă asigurate din fonduri europene.
„Biocombustibilul este procurat de la producătorii autohtoni motivaţi să lanseze afaceri datorită cererii sporite, dar şi a programelor de dezvoltare a sectorului de producere a combustibilului ecologic, lansate de proiect”, a declarat Nicolae Zaharia, expert în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.
Piaţa de producere a biocombustibilului este la început, dar se dezvoltă rapid. În ultimii patru ani, numărul producătorilor locali de brichete şi pelete a crescut de 10 ori, depăşind deja numărul de 100.
Capacitatea tehnică a liniilor de producere a brichetelor şi peletelor existente în R. Moldova poate deja substitui importurile de cărbune ce constituiau anii trecuţi circa 150 000 de tone, adică 400 de milioane lei plătiţi din bugetul ţării.
Proiectul Energie şi Biomasă promovează crearea unei pieţe durabile de producere a biocombustibilului, dar şi de utilizare a acestuia atât în sectorul public, cât şi în cel rezidenţial. 500 de familii din sate şi oraşe şi-au instalat acasă cazane pe biomasă, cu 1 300 de euro subvenţionare din fonduri europene, datorită Programului lansat de Proiectul Energie şi Biomasă în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică.
Echipamentele de producere a brichetelor/peletelor, de tocare, balotare şi transportare a biomasei au fost achiziționate în rate, din fonduri europene, de către antreprenorii agricoli.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14,56 de milioane de euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln. euro) și PNUD Moldova (560 000 de euro).
SEMNAT // O „singură vamă” și la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești - Galați: „Oprire unică” la intrarea în România
CREȘTERE // Peste 3,5 milioane de pasageri la Aeroportul Internațional Chișinău, de la începutul anului
OPORTUNITATE // Agenții economici din R. Moldova vor avea acces la piețe externe de capital: Parlamentul a armonizat legislația națională la normele internaționale