22:36:39 22.11.2024
Stiri

Spitale din R. Moldova încălzite, via România, din bani europeni

Social 19.04.2014 12:06 Vizualizări3514 Autor: Stela Mihailovici
Spitale din R. Moldova încălzite, via România, din bani europeni


DEZVOLTARE: Apa caldă nu va mai fi un lux pentru două spitale din R. Moldova. La anul, instituțiile vor avea pe acoperișuri baterii solare care vor produce energie, micșorând de trei ori cheltuielile pentru căldură

Începând cu anul 2009, zeci de instituții publice din România au renunțat la sistemul clasic de încălzire și au apelat la utilaje de ultimă generație care produc energie solară, eoliană sau geotermală. Exemplul a fost urmat de câteva spitale din R. Moldova care în următorii ani vor avea baterii solare pe acoperișuri. Acestea vor asigura apă caldă non-stop pentru pacienți și personalul instituțiilor. Utilajul va fi procurat din bani europeni oferiți în cadrul unui proiect transfrontalier România - Ucraina - R. Moldova.

Proiectul numit „Energia – valoare transfrontalieră” a fost gândit și înaintat spre finanțare de către Consiliul Județean Vaslui care și-a găsit parteneri de nădejde în R. Moldova – consiliile raionale Leova și Hâncești, dar și un aliat în Ucraina – orașul Ismail. Costul proiectului se ridică la 770 de mii de euro, iar două spitale din R. Moldova vor beneficia de un ajutor financiar de câte 80 de mii de euro (1,5 milioane de lei) pentru procurarea și instalarea panourilor solare.

Primul spital raional cu baterii solare

La Spitalul raional din Leova au și început lucrările. O echipă de specialiști pregătește studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. „Vom crea condiții bune în primul rând pentru pacienți. Acum spitalul are apă caldă din boilere, dar aceasta se termină repede și pacienții trebuie să aștepte ore în șir până se încălzește din nou. Bateriile solare vor permite ca apa caldă să fie non-stop. Studiul de fezabilitate ne va arăta cu siguranță cât vom economisi, dar cel puțin 30% din cheltuielile pentru energia electrică vor fi reduse”, afirmă președintele raionului Leova, Efrosinia Grețu. În cadrul aceluiași proiect se va face auditul energetic și pentru alte trei instituții publice din oraș: grădinița, biblioteca și clădirea Consiliului raional.

Iluzie devenită realitate la Cărpineni

Și spitalul din Cărpineni, Hâncești, va avea apă caldă produsă de baterii solare. Proiectul a ajuns să fie realizat după trei ani de așteptări. „Se vorbea despre asta încă din 2011, dar nu se găseau bani. Credeam că este o utopie, dar iată a ajuns realitate. Noi avem șapte proiecte de reabilitare a spitalului, dar acesta e primul pus în practică”, a declarat directorul spitalului din Cărpineni, Mihai Ciobanu. În prezent, instituția cheltuiește anual circa un milion de lei pentru încălzirea încăperilor și a apei tehnice, care ajunge în prezent doar în băile din secții, nu și în saloanele pacienților. „Datorită acestor panouri solare, vom economisi peste 200 de mii de lei, iar apa caldă va curge în robinetele din toate saloanele”, adaugă medicul.

15 ani de colaborare moldo-română

Apa caldă lipsește în prezent și în saloanele Spitalului Județean Vaslui, care va beneficia de acest „lux” odată cu instituțiile medicale din Cărpineni și Leova. „Noi suntem aplicanți ai proiectului și am beneficiat de 329 de mii de euro. Acum facem studiul tehnic, iar la sfârșitul lunii aprilie vom prezenta primul raport de progres al proiectului. Avem parteneri de încredere peste Prut cu care colaborăm deja de 15 ani și am dezvoltat împreună peste 40 de proiecte. Îl vom duce la bun sfârșit și pe acesta. Vasluiul s-a integrat demult cu raioanele de lângă Prut și abia aștept să ne întâlnim și în UE”, punctează Marin Nistor, reprezentantul Consiliului Judeţean Vaslui, coordonator al proiectului „Energia – valoare transfrontalieră”.

Pod peste Prut și Centru Agroindustrial

După ce au atras fonduri europene pentru 20 de proiecte implementate în raionul Leova, autoritățile locale au planuri mărețe pe care vor să le realizeze cu ajutorul partenerilor din România. „Pentru perioada 2014-2020, intenționăm să aplicăm alte proiecte transfrontaliere. Vrem să construim un Centru Agroindustrial, unde producția agricolă autohtonă să fie depozitată, prelucrată și ambalată pentru export și visăm la un pod peste râul Prut. Am discutat deja subiectul cu premierul Victor Ponta și parcă l-am convins. Am făcut lucruri frumoase împreună cu Vasluiul și vom continua. Cum altfel să demonstrăm cetățenilor că trebuie să ajungem în UE? Le creăm condiții bune de viață pe bani europeni”, conchide președintele raionului Leova, Efrosinia Grețu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md