SPIRITUALITATE // Beneficiile RENUNŢĂRII la sentimentele negative
Efectul cel mai vizibil, efect evident al renunţării la sentimentele negative, este reducerea încărcăturii emoţionale şi psihologice şi rezolvarea unor probleme de lungă durată. Pe măsură ce experimentăm efectele puternice ale eliminării blocajelor care stăteau în calea realizării noastre, trăim plăcerea şi satisfacţia.
Descoperim foarte repede că gândurile limitative şi credinţele negative pe care cu naivitate le-am păstrat în mintea noastră crezând că sunt reale, nu au fost nimic mai mult decât rezultatul sentimentelor negative acumulate. Când renunţăm la sentiment, se schimbă şi tiparul gândirii din „Nu pot” la „Pot” şi apoi la „Sunt fericit că pot să fac asta”. Arii întregi ale vieţii noastre încep să se deschidă. Ceea ce obişnuia să fie incomod sau neexprimat poate deveni uşor, fără efort şi plin de viaţă.
Persoanele care folosesc mecanismul renunţării afirma că rata dezvoltării emoţionale are legătură cu consistenţa renunţării lor la sentimentele negative şi nu are nicio legătură cu vârsta. De la vârsta adolescenţei până la vârsta de 80 de ani, oamenii au înregistrat aceleaşi beneficii.
Pentru a rămâne ascunse, este necesară o energie care să se opună sentimentelor reprimate sau suprimate. Este nevoie de energie pentru a-ţi ascunde sentimentele. Pe măsură ce aceste sentimente sunt eliberate, energia folosită pentru a ţine în frâu negativitatea lor este eliberată şi poate fi folosită în scopuri pozitive.
Ca urmare a renunţării, apare o creştere a energiei creative, a energiei necesare muncii, creşterii sau relaţiilor interpersonale. Calitatea şi bucuria acestor activităţi creşte. Dacă nu se rezolvă programele negative care se opun bucuriei vieţii, cei mai mulţi oameni sunt mult prea obosiţi pentru a aduce o calitate cu adevărat înaltă experienţei vieţii lor.
Rezolvarea problemelor
Eficienţa mecanismului de renunţare în rezolvarea problemelor este deseori uluitoare. Înţelegerea procesului care este implicat aici este foarte importantă tocmai pentru că acest mecanism este foarte diferit de metodele obişnuite. Abordarea care aduce cele mai rapide şi uşor de obţinut rezultate este următoarea: Nu căuta răspunsuri. În schimb, renunţă la sentimentele din spatele întrebării.
Când renunţăm la sentimentul din spatele întrebării, putem renunţa la orice alte sentimente pe care este posibil să le avem despre ceea ce pare a fi problemă. Când, în final, am renunţat complet la toate componentele, răspunsul se va afla în faţa noastră. Nu va trebui să-l căutăm. Gândiţi-vă cât de simplu şi de uşor este în comparaţie cu obişnuitele, ineficientele şi de durată metode ale minţii de a rezolva o problemă. De obicei, mintea vânează şi scobeşte cu ciocul ei încontinuu, dibuind un prim răspuns posibil. Motivul pentru care mintea nu poate lua o decizie este pentru că ea priveşte în direcţia greşită.
Această abordare aduce foarte multe rezultate în tot ceea ce priveşte luarea unei decizii. După ce curăţăm sentimentele ascunse, deciziile sunt mult mai realiste şi mai înţelepte. Gândiţi-vă cât de des ne schimbăm părerile în mintea noastră şi câte regrete avem pentru deciziile luate în trecut. Asta pentru că în spatele deciziei se afla un sentiment nerecunoscut de care nu ne-am lepădat. Când o acţiune pentru care am luat o decizie se produce, se schimbă şi sentimentul ascuns care stă la baza ei. Atunci, din punctul de vedere al spaţiului noului sentiment, al lucrurilor pe care le simţim, decizia se dovedeşte a fi greşită. Acest lucru se petrece cu asemenea regularitate încât cei mai mulţi oameni au ajuns să se teamă să ia hotărâri tocmai pentru că ele s-au dovedit a fi greşite în trecut.
Stilul de viaţă
Multe dintre activităţile noastre se bazează pe frică şi mânie, vinovăţie şi mândrie. Pe măsură ce sunt eliberate aceste sentimente, în oricare arie a vieţii, putem urca mai sus, în nivelul curajului. La acest nivel încep să apară schimbările în viaţă. Sau, dacă alegem să continuăm aceeaşi activitate, se schimbă motivaţia şi, prin urmare, vom avea rezultate diferite de cele din trecut.
Cel puţin recompensa emoţională va fi diferită. În locul unei satisfacţii sobre, am putea experimenta bucuria. Am putea să facem aceeaşi activitate ca şi înainte, dar acum o facem cu bucurie şi plăcere, nu din obligaţie. O facem pentru că vrem să o facem, nu pentru că trebuie să o facem. Cu siguranţă, vom folosi mai puţină energie.
O încântătoare descoperire va fi următoarea: capacitatea noastră de a iubi este mult peste ce am visat vreodată. Cu cât renunţăm mai mult, cu atât devenim mai iubitori. Din ce în ce mai mult timp vom petrece făcând lucruri care ne plac, pe care iubim să le facem, împreună cu oameni faţă de care simţim din ce în ce mai multă iubire.
Pe măsură ce se întâmplă asta, viaţa ni se transformă. Arătăm diferit, oamenii ne răspund diferit. Suntem relaxaţi, fericiţi şi nepretenţioşi. Oamenii sunt atraşi către noi pentru că se simt confortabil lângă noi şi fericiţi alături de noi. Chelneriţele şi taximetriştii devin dintr-o dată şi într-un mod misterios atenţi şi serviabili cu noi, iar noi ne vom mira: „Ce-a venit peste lume?” Răspunsul la această întrebare este: „Tu ai venit!”
În mod paradoxal asemenea progrese şi expansiuni pot să supere prietenii şi membrii familiei datorită schimbării echilibrului. Lucrurile pe care le-am făcut din constrângere, frică, vinovăţie sau sentimentul datoriei pot fi aruncate peste bord.
Noi niveluri ale conştiinţei schimbă percepţia şi astfel se deschid noi orizonturi. Multe dintre motivele care antrenează oamenii pot deveni dintr-o dată lipsite de sens. Asemenea lucruri precum banii, renumele, faima, poziţia socială, prestigiul, puterea, ambiţia, competitivitatea şi nevoia de siguranţă se diminuează.
Acestea sunt înlocuite de motivaţiile iubirii, cooperării, împlinirii, libertăţii expresiilor creatoare, expansiunii conştiinţei, înţelegerii şi conştiinţei spirituale. Se manifestă tendinţa de încredere mai mult în intuiţie şi simţire decât în raţiune, logică şi gândire.
Tiparele rigide sunt înlocuite de flexibilitate. Siguranţa şi securitatea devin din ce în ce mai puţin importante în raport cu descoperirea şi explorarea. Viaţa personală se trăieşte în clipa de faţă, iar deplasarea înlocuieşte tiparele de rotire în acelaşi şanţ.
O observaţie surprinzătoare despre mecanismele renunţării este aceea că schimbări majore se pot petrece extrem de rapid. Tipare de-o viaţă pot să dispară dintr-o dată, se poate renunţa la inhibiţii de-o viaţă în câteva minute, ore sau zile. Schimbările rapide sunt acompaniate de o trăire din ce în ce mai plină de viaţă.
Energia vieţii eliberată prin renunţarea la negativitate curge acum în atitudinile pozitive, gândurile şi sentimentele pozitive, fiind observată şi o creştere a puterii personale. Gândurile au acum o putere de exprimare mult mai mare. Se obţine din ce în ce mai mult cu din ce în ce mai puţin efort.
Intenţia devine mult mai puternică graţie eliminării îndoielilor, fricii şi a inhibiţiilor. Odată cu eliminarea negativităţii, sunt eliberate forţe dinamice astfel că ceea ce era cândva un vis imposibil, devine acum un ţel de atins.
Fragmente extrase din cartea Letting Go – Calea renunţării, de David R. Hawkins
Sursa: oficialmedia.com
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană