Spiritele se încing! Deputații ruși vor să DENUNȚE Acordul cu Ucraina privind frontiera de stat
Deputatul rus Evgheni Feodorov, membru al Camerei Inferioare a Parlamentului rus, i-a trimis o scrisoare președintelui Dumei de Stat, Serghei Narîșkin, în care propune ca Legislativul să denunțe acordul ratificat în 2004 de Rusia și Ucraina privind delimitarea frontierei de stat.
Deputatul motivează că această decizie este necesară pentru că documentul definește peninsula Crimeea ca parte componentă a Ucrainei şi „dușmanii pot folosi acest argument împotriva Rusiei”.
„Unirea cu Crimeea a fost realizată și este necesar ca noi să facem regulă în tratatele internaționale și să le aducem în concordanță cu legislația și normele constituționale”, scrie Feodorov în scrisoare, notează Izvestia.ru.
Un alt document care creează nemulțumiri este Acordul de prietenie și parteneriat semnat de Ucraina și Rusia pe 31 mai 1997 și ratificat în 1999. Atunci părțile s-au obligat să respecte integritatea teritorială a fiecărui stat. Acordul a fost semnat pentru o perioadă determinată de timp de zece ani, cu posibilitatea prelungirii lui pe încă zece ani dacă niciuna dintre părți nu are obiecții. În 2009, nici Ucraina, nici Rusia nu au avut probleme legate de marcarea graniței de stat.
„Noi și anterior am fost împotriva acestor acorduri. E clar că situația în care ne aflăm astăzi nu corespunde realității, dar nu putem să ducem tratative cu partea ucraineană pentru corectarea documentelor”, a comentat membrul Comitetului pentru legislație constituțională al Dumei de Stat, Alexei Didenco.
„Dacă în Parlament va fi înregistrat un proiect pentru denunțarea acestor acorduri noi le vom susține”, a punctat Didenco.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți