Prezidențiale pe 1 noiembrie! Spirite ÎNCINSE și strigăte la ședința Parlamentului: Opoziția cere DEMISIA lui Dodon, iar solcialiștii amenință cu dosare penale. Democrații: „Nu o să participăm la formarea unui nou guvern. Vrem în opoziție”
Subiectul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare pentru ziua de 1 noiembrie 2020, așa cum a solicitat președintele Igor Dodon, a stârnit discuții aprinse și chiar strigăte în microfon astăzi în Parlament.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, i-a solicitat lui Dodon să-și depună demisia, „nu zic de onoare, pentru că nu este”, având în vedere acțiunile de corupție la care s-ar fi dedat și colaborarea cu Vlad Plahotniuc, inclusiv în deportatea profesorilor turci, pentru a-și crea condiții de lux la Președinție cu bani din Turcia.
Deputatul Iurie Reniță, cel care a făcut publice imaginile video în care Plahotniuc îi întinde o pungă cu bani lui Dodon, a lansat un apel la adresa democraților să nu mai susțină un asemenea personaj și l-a invitat la „o discuție bărbătească” pe Pavel Filip: „Un viitor proeuropean al R. Moldova este mai important decât un președinte care ne-a umilit și ne-a făcut de râs. Ați văzut că deja merge și se salută cu animalele pe câmp”.
„PD-ul s-a rupt de trecutul său, nu ne purtați de grijă, noi singuri o să ne descurcăm cumva”, a răspuns liderul democraților, Pavel Filip.
Și Marina Tauber de la Partidul „Șor” i-a cerut lui Dodon să-și prezinte demisia, invocând acțiunile de corupție pe care le-ar fi săvârșit acesta, pentru a putea fi organizate alegeri prezidențiale anticipate.
În apărarea lui Dodon, la tribună a ieșit socialistul Vlad Batrâncea, care l-a amenințat pe Iurie Reniță cu dosare penale pentru că ar fi fost implicat în acțiuni de contrabandă când era Ambasador în România și de legături cu Plahotniuc. Reniță a respins acuzațiile și l-a anunțat pe Batrâncea că îl va da în judecată pentru calomnie.
Batrâncea i-a reproșat și lui Carp că, fiind deputat liberal, a fost în coaliție cu Plahotniuc anterior. Carp, însă, i-a amintit socialistului că anume el a fost „sluga docială a lui Plahotniuc”, votând cu democrații numiri ale judecătorilor, votul mixt, deportatea profesorilor turci etc.
Democratul Dumitru Diacov le-a solicitat deputaților din opoziție să nu „agite spiritele” și să nu divizeze cetățenii. Acesta a ținut să preziceze că PD nu va participa la demiterea Guvernului Chicu și nici la învestirea unui nou executiv.
„Nu o să participăm nici la formarea unui nou guvern. Vrem în opoziție. Noi am vrut și până acum, dar nu ne-ați dat voie. Am vrut să vă arătăm ce poate opoziția constructivă. Aceste patru partiduțe așezați-vă și faceți ce vreți”, a spus Diacov, fracțiunea căruia a rămas cu 15 deputați.
Un alt motiv de scandal a fost și numărul de voturi pentru proiectul de stabilire a datei alegerilor prezidențiale. Inițial au fost anunțate 49 de voturi, apoi 50, fapt care a revoltat opoziția. Totuși, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat că proiectul a fost votat.
OPINII // Primul tur al prezidențialelor din România: între votul ferm împotriva Rusiei, dat pe malul stâng și votul de protest din dreapta Prutului
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea, a felicitat-o pe Elena Lasconi și și-a anunțat DEMISIA din funcția de președinte al PSD