Spionii israelieni au DESCOPERIT că Rusia spiona SUA prin antivirusul Kaspersky
Apare un nou pion în scandalul Kaspersky. Spionii americani au aflat de la spionii israelieni că spionii ruşi le furau informaţii clasificate. Hackerii Israelului s-au infiltrat în reţelele Kaspersky, a aflat New York Times, şi au găsit acolo uneltele de spionaj ale americanilor.
Cum au ajuns în posesia lor? Ei bine, un angajat de la NSA a luat acasă date secrete ale agenţiei pentru a încheia o misiune, doar că pe calculatorul de acasă avea instalat Kaspersky, iar Rusia a putut sustrage imediat informaţiile. Erau acolo detalii despre cum America atacă cibernetic alte state şi despre cum se apără de hackerii lor.
Agenţiilor de stat ale Americii li s-a dat ordin abia luna trecută să dezinstaleze soft-urile Kaspersky, însă NSA pare să fi ştiut de legăturile dintre compania IT şi Guvernul Rusiei încă de acum doi ani.
Potrivit New York Times, în 2015, hackerii Israelului găseau la Kaspersky secrete ale agenţiei americane de spionaj. Au anunţat imediat NSA-ul, iar în urma unei anchete, americanii au aflat că uneltele lor de spionaj se aflau deja pe mâna Kremlinului.
Era o indicaţie clară că antiviruşii companiei pot fi folosiţi de agenţia de spionaj a Rusiei drept poartă de intrare în sute de milioane de calculatoare din întreaga lume.
Israelienii au depistat că hackerii Kremlinului foloseau soft-urile Kasperski pe post de motor de căutare pentru informaţiile clasificate. Aceştia ar fi văzut în timp real cum ruşii scanau calculatoarele clienţilor Kaspersky.
Acelaşi sistem care îi permite antivirusului să detecteze softuri maliţioase poate fi folosit pentru a identifica orice alt tip de date stocate pe computere.
Ruşii căutau unelte de spionaj şi le-au găsit în 2015 pe calculatorul personal al unui angajat de la NSA. Erau acolo detalii şi coduri folosite de NSA în atacurile cibernetice, dar şi la apărarea reţelelor americane împotriva atacurilor străine. Cât timp a folosit Rusia antiviruşii Kaspersky drept „Google” pentru spioni e neclar. Nu se ştie nici dacă furtul de la NSA este singurul.
Momentan autorităţile încearcă să îşi dea seama dacă Kaspersky îi este Kremlinului complice sau victimă.
Mai mulţi specialişti în securitate cibernetică sunt de părere că FSB-ul, serviciul de informaţii al Rusiei, a exploatat o portiţă din softurile Kaspersky pentru a obţine acces la calculatoarele pe care acestea sunt instalate.
Alţii spun însă că spionii Kremlinului nu au nevoie să intre acolo prin efracţie. Legislaţia rusă prevede ca orice companie care lucrează cu date criptate să obţină licenţă de la FSB.
De asemenea, datele trecute prin operatorii de internet din Rusia sunt monitorizate de stat. Iar Kasperski este singurul producător important de antiviruşi ale cărui date ajung la providerii ruşi de internet, deci şi sub lupa autorităţilor ruse.
Compania spune că legislaţia rusă a fost prost interpretată şi că se află acum în mijlocul unei lupte geopolitice.
În urmă cu două săptămâni însă, Consiliul Naţional de Informaţii al Americii le-a transmis aliaţilor un raport care arată că FSB are probabil acces la datele Kaspersky şi că aceasta poate ajuta Rusia să atace cibernetic guvernul american, dar şi industria.
Sursa: digi24.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2