SPIONAJ // Proiecte de legi și secrete de stat, vândute rușilor cu sume de la 500 la 2 000 de dolari: Detalii oferite de procurorul PCCOCS despre cauza penală a „clienților diplomatului” rus expulzat din R. Moldova
Șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, ar fi vândut sistemtic secrete de stat și ar fi prezentat proiecte de legi aflate în stadii incipiente asistentului atașatului militar al Federației Rus în R. Moldova, Dmitri Kelov, ofițer al serviciilor secrete ruse care activa la Chișinău sub acoperire diplomatică.
Creangă nu ar fi făcut aceste gesturi gratuit, a arătat vineri, 2 august, Vitalie Chișca, procurorul de caz din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, după ce instanța a dispus plasarea în arest preventiv a lui Ion Creangă pentru o perioadă de 30 de zile.
„Este vorba despre informații ce țin inclusiv de activitatea Parlamentului, de proiecte legislative și nu numai. Reiese că au fost transmise și informații atribuite la secretul de stat. Sumele ar varia începând de la 500 până la 2 000 de dolari”, a detaliat procurorul Vitalie Chișca.
Vitalie Chișca, procuror PCCOCS
Potrivit acuzatorului de stat, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, nu a vrut să facă declarații la audieri, afirmând că are nevoie de timp pentru a decide dacă va face sau nu declarații, în timp de polițistul de frontieră, „clientul” aceluiași Kelov, căruia îi furniza informații despre activitatea Aeroportului Internațional Chișinău, nu-și recunoaște vina.
Nici Creangă și nici polițistul de frontieră, plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, nu s-au prezentat în instanță, primul acuzând probleme de sănătate. Ambii funcționari au fost suspendați din funcții pe perioada anchetei.
Cei doi au fost reținuți în noaptea de 30 spre 31 iulie curent, Ion Creangă fiind prins în flagrant delict în timp ce îi furniza informații lui Kelov într-un local din Chișinău.
Asistentul atașatului militar al Federației Ruse în R. Moldova, Dmitri Kelov, a fost declarat vineri, 2 august, persona non grata în R. Moldova, iar Moscova a acuzat „povești de spionaj” în acest caz, amenințând Chișinăul cu „un răspuns adecvat”.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”