Spicherul Igor Grosu, alături de omologii săi din România și Ucraina, la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor: „Ani de zile am fost supuși șantajului energetic, dar ne-am consolidat securitatea energetică”
Autoritățile de la Chișinău întreprind măsuri pentru a asigura pacea în R. Moldova, a-și consolida securitatea energetică și a avansa în parcursul său european, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul Forumului de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor, desfășurat la București.
Șeful Legislativului a participat online la eveniment în cadrul unui panel tematic dedicat măsurilor de susținere a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei de către comunitatea internațională, la care au mai participat președinta Senatului României, Alina Gorghiu, președintele Camerei Deputaților a României, Marcel Ciolacu, și președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.
„Ani de zile am fost supuși șantajului energetic, iar, grație suportului partenerilor de dezvoltare, ne-am consolidat securitatea energetică și vom continua proiectele de interconectare”, a menționat Igor Grosu.
De asemenea, spicherul a vorbit în cadrul forumului despre progresele înregistrate de R. Moldova în parcursul european.
„Viteza cu care ne mișcăm este una bună și sperăm ca, până la sfârșitul anului, să înceapă negocierile de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina. Asta ar impulsiona și mai mult populația, susținătorii parcursului european de a depune și mai mult efort în acest parcurs”, a punctat șeful Legislativului.
În intervenția sa, președintele Parlamentului a enumerat și principalele acțiuni desfășurate de autorități pentru a consolida capacitățile de apărare a Republicii Moldova, inclusiv în lupta cu propaganda, invocând asistența oferită de partenerii de dezvoltare, în special România, UE și NATO.
Menționăm că cea de-a șaptea ediție a Forumului de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum”, o conferință internațională de securitate desfășurată în perioada 18 - 19 mai la București, reunește invitați cu vastă experiență profesională din diferite țări pentru a dezbate riscurile, amenințările și vulnerabilitățile din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei