Spicherul Grosu îi cere Veronicăi Dragalin să se apuce de lucru și să lase Parlamentul să decidă în privința competențelor Procuraturii Anticorupție și CNA
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, consideră că nu e de competența șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, să decidă în privința noilor competențe pe care le vor avea Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA). PA trebuie să se ocupe de marea corupție, iar CNA - de corupția sistemică. Grosu a făcut aceste precizări, după ce Veronica Dragalin s-a plâns că instituția pe care o conduce nu se va mai ocupa de toate cazurile de corupție, potrivit unui amendament la un proiect de lege promovat de președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Chiriac.
„În privința dosarelor de care trebuie să se ocupe PA au fost multe discuții. Unii au spus că trebuie să fie mai multe dosare în gestiunea PA, alții zic că mai puține. S-a spus că nu trebuie să împovărăm instituția cu dosare. Noi o să oferim instrumentele necesare PA: să aibă sediul lor, suficienți oameni, posibilitatea de a efectua măsuri speciale de investigație pentru a documenta, anticipa... Eu le-am spus conducătorilor acestor instituții (PA și CNA): rolul lor este să combată corupția, dar să nu facă politică. Politică vom face noi. Rugămintea mea e ca PA să se concentreze pe cazurile de mare corupție. Să spună de ce au nevoie. E adevărat, o parte poate să spună că 300 de mii de lei mită e puțin… Alții pot spune că 500 mii de lei mită e puțin, că asta e corupție mare, mijlocie etc. Parlamentul va lua decizia finală”, a declarat Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la Exclusiv TV.
În opinia lui Igor Grosu, doar timpul va arata dacă modificările privind competențele PA și CNA sunt benefice sau nu.
„O să treacă o perioadă de timp și o să vedem dacă e nevoie de revenit la alte atribuții. O să revenim, nimic nu e veșnic. Vezi cum merge, modifici, adaptezi și mergi mai departe. Reacția Procuraturii Anticorupție e depășită, ieșită din tipare. Trebuie să vii să prezinți argumente, să asculți contraargumentele și să înțelegi că odată și odată vine momentul când trebuie de luat decizii. Noi nu putem perpetua discuțiile acestea interminabile pe valoarea mitei. Cât discutăm despre valoarea mitei, cineva probabil ia mită. Dar noi cu toții așteptăm ca aceste instituții să livreze rezultate. Acum vor fi mai clar delimitate competențele. Va fi mai problematic să ni se explice că nu a fost cooperant ală, celălalt. Acum fiecare va avea în gestiune anumite tipuri de dosare. Unii se vor ocupa de marea corupție, iar cei de la CNA - de corupția sistemică, care vizează anumite categorii”, a conchis Igor Grosu.
De menționat că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, s-a arătat nemulțumită de faptul că, prin noile modificări legislative, instituția pe care o conduce va rămâne fără aproximativ 500 de cazuri de corupție. „Cazurile respective vor fi remise la alte procuraturi, unde procurorii (care nu vor trece procedura de vetting) nu au pregătirea și experiența necesară pentru instrumentarea acestor cazuri”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.
De partea cealaltă, Olesa Stamate a subliniat că o instituție puternică nu înseamnă neapărat „o instituție care are o sumedenie de infracțiuni în competență și nu știe de care să se apuce în primul rând”.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova