Spicherul Grosu admite că decizia-SURPRIZĂ de a ceda tot gazul rusesc Transnistriei, în schimbul energiei de la MGRES, poate costa politic PAS: „Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, recunoaște că decizia de a ceda Transnistriei tot gazul rusesc, în schimbul energiei furnizate de centrala de la Cuciurgan (MGRES) la prețul de 73 de dolari, ar putea avea costuri politice pentru formațiunea de guvernământ, însă afirmă că aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru a ieși din iarnă cu costuri cât mai mici.
„Este un contract care reiese din realitățile noastre. Da, a trebuit să alegem între securitatea oamenilor și asigurarea populației cu energie electrică la prețuri cât mai mici. Toată Europa se află în această situație, iar dividendele politice… A trebuit de făcut o alegere. Guvernul are sarcina să facă tot posibilul ca în această perioadă, suntem abia la începutul iernii, să fie prețurile la energie cât mai mici. Pentru că bate tare la buzunar. Chiar dacă noi venim cu acel pachet de 5 miliarde de lei pentru compensații, orice posibilitate de a negocia și de a reduce prețurile la curent, gaz... astfel, s-a luat această decizie. Înțeleg că a fost o surpriză pentru mulți, dar cel mai important lucru este să trecem cu costuri cât mai mici de această iarnă”, a declarat aseară Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.
La fel ca vicepremierul Andrei Spînu, spicherul Grosu menționează că prin această înțelegere cu separatiștii de la Tiraspol ar fi fost salvați și cetățenii din stânga Nistrului.
„Ar fi fost foarte iresponsabil, dacă cumva oamenii aceștia ar fi fost ținuți în frig sau fără lumina. Totodată, nu știu dacă și la noi situația ar fi fost mai bună. Ar fi trebuit ca noi să cumpărăm energia electrică la prețul de 420 de dolari. Astfel, nu aveam să rezolvăm nimic (dacă nu era acceptată înțelegerea n.r.). Doar puteam să punem un preț suplimentar în factura cetățenilor noștri, pentru că aceste 5 miliarde nu-s nelimitate. Compensațiile sunt doar pentru consumatorii casnici. Este adevărat că nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație, dar a trebuit să comunicăm despre această decizie din prima zi. Comunicarea nu este atuul nostru cel mai puternic”, a conchis Igor Grosu.
De menționat că „Energocom” și MGRES au semnat un contract de furnizare a energiei electrice pe malul drept al Nistrului pentru următoarele patru luni. Astfel, în schimbul întregului volum de gaz furnizat de „Gazprom” Transnistriei la prețul de 785 de dolari mia de metri cubi, MGRES s-a angajat să livreze pe malul drept al Nistrului 100% din necesarul de energie electrică, la prețul de 73 de dolari. Acest preț este cu zece dolari mai mare decât în vară, atunci când „Gazprom” livra gazele în R. Moldova cu 1 880 de dolari. Astfel, decizia a fost aspru criticată de reprezentanții opoziției, care au acuzat autoritățile că ar „salva regimul separatist” de la Tiraspol de colapsul economic.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2