Argumentul care poate CONVINGE orice eurosceptic să vrea în UE
Speranţa de viaţă a progresat în Uniunea Europeană comparativ cu anii 1990, dar disparităţile între ţări persistă, anunţă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), anunță descoperă.ro.
În medie, speranţa de viaţă în cele 28 de state membre UE a fost de 79,2 ani în 2012, cu 5,1 ani mai mult decât în anii 1990.
„Acest progres se explică în principal prin reducerea mortalităţii cauzată de boli cardiovasculare, în special la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani", explică OCDE.
Spania, cu o speranţă de viaţă de 82,5 ani, Italia, cu 82,4 ani, şi Franţa, cu 82,1 ani, sunt ţările europene cu cele mai ridicate speranţe de viaţă.
Ţările baltice şi statele est-europene sunt la polul opus, având speranţe de viaţă sub 75 de ani - România, Bulgaria, Letonia şi Lituania.
Speranţa de viaţă în Estonia a crescut cu şapte ani faţă de anul 1990, iar în Cehia, cu 6,6 ani.
În Lituania şi Bulgaria, speranţa de viaţă s-a prelungit cu trei ani în perioada 1992 - 2012.
Femeile din Uniunea Europeană trăiesc mai mult decât bărbaţii - 82,2 ani, comparativ cu 76,1 ani.
Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în Europa, reprezentând 40% din decese în 2011, în timp ce cancerul provoacă 24% dintre decese.
Mortalitatea cauzată de cancer a rămas la acelaşi nivel sau a crescut în ţările baltice şi în Bulgaria, România, Croaţia şi Macedonia.
Cât privește R. Moldova, durata medie a vieții este în creștere, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).
Astfel, potrivit sursei citate, începând cu anul 2000 poate fi observată o creştere continuă a speranţei de viaţă, excepţie făcând doar anul 2005, an în care s-a înregistrat un nivel înalt al mortalităţii generale şi celei infantile. În anul 2013, acest indicator a înregistrat valoarea maximă a perioadei date – 71 de ani, la bărbaţi fiind de 68 de ani şi la femei – de 75 de ani.
Creşterea semnificativă a speranţei de viaţă a fost influenţată de scăderea mortalităţii generale până la zece decedaţi la o mie de locuitori şi a celei infantile, care a constituit nouă decedaţi în vârstă sub un an la o mie de născuţi-vii.
Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii cu 7,5 ani. Datorită nivelului diferenţiat al mortalităţii, în anul 2013, durata medie a vieţii a locuitorilor din mediul urban a fost în medie cu trei ani mai mare decât a celor din mediul rural, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”