Specialiști din domeniile tehnologiilor, energiei, agriculturii și siguranței rutiere, dar și entuziaști care vor să contribuie la dezvoltarea durabilă a R. Moldova, invitați să se înscrie la un hackathon în cadrul căruia vor testa soluții inovative
Specialiști din domeniul tehnologiilor, precum dezvoltatori, designeri, analiști, antreprenori etc., dar și experți în domeniile energiei, agriculturii și siguranței rutiere sau entuziaști care vor să contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova sunt invitați să se înscrie și să participe la Solutions4Moldova Hackathon.
Evenimentul, organizat în perioada 10 - 12 noiembrie curent, va promova soluții inovative în domeniile energiei, agriculturii și siguranței rutiere, anunță PNUD Moldova.
Data-limită pentru înregistrare la Solutions4Moldova Hackathon este 1 noiembrie.
„Timp de 24 de ore, participanții vor lucra, testa și experimenta, transformând conceptele lor de soluții inovative în prototipuri funcționale, asistați de mentori – profesioniști și experți de la PNUD Moldova, instituții publice și organizații partenere. Prototipurile vor fi evaluate de un juriu, care va selecta câte o soluție în fiecare din cele trei domenii anunțate. Utilizând tehnologii precum învățarea automată, inteligența artificială, datele geospațiale (imagini din satelit), participanții vor crea soluții digitale pentru a ajuta la o mai bună gestionare a terenurilor și culturilor agricole, atribuirea gospodăriilor casnice la categoria corectă de vulnerabilitate energetică și o mai bună previziune a consumului de energie în gospodării, identificarea celor mai potrivite locații pentru înființarea parcurilor eoliene sau instalații solare și anticiparea și prevenirea accidentelor rutiere și alertarea în mod activ a șoferilor, instituțiilor care gestionează traficul și serviciile de urgență”, se arată într-un comunicat de presă al PNUD Moldova.
Ulterior, echipele câștigătoare vor fi ghidate și susținute pentru a pune în practică soluțiile lor, iar acestea ar putea fi adoptate de instituțiile publice, antreprenori și alți doritori.
Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Technovator, Orange, Premier Energy și Waze.
Șoferii din Transnistria, obligați să susțină examene teoretice și practice la ASP pentru obținerea permiselor de conducere: Chișinăul îi ajută pe transnistreni să evite examenele în statele care s-au angajat să recunoască actele emise în R. Moldova
Podul de la Buțeni a intrat în reparații: Lungime de 26,5 metri, lățime de 12 metri și investiții de peste 12,3 milioane de lei
Terenurile agricole mici, vândute și cumpărate mai ușor: Nu va mai fi necesară autentificarea notarială