Moldovenii care muncesc peste hotarele R. Moldova NU intenționează să revină acasă, iar cei reveniți nu se consideră gastarbeiteri


Majoritatea moldovenilor repatriați nu sunt gastarbeiteri, 50% sunt siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă, 32% cred că veniturile lor vor scădea în următoarea perioadă, iar 75% consideră foarte periculoasă pandemia de COVID-19. Acestea sunt principalele cifre ale sondajului „Impactului Socio-Economic al COVID-19”, realizat de „CBS-AXA”, la comanda IDIS Viitorul, în perioada martie-aprile 2020.
Potrivit sondajului, în luna martie doar 7,6% dintre moldovenii aflați peste hotare s-au întors acasă. Din totalul celor întorşi acasă în luna martie, doar 12% s-au aflat peste hotare mai mult de un an şi niciunul dintre ei nu şi-a pierdut locul de muncă. Din cei care s-au aflat mai puţin de jumătate de an, fiecare al cincilea a declarat că şi-a pierdut locul de muncă şi alţi 20% consideră că-l pot pierde în viitorul apropiat.
Sondajul relevă că 84% din cei aflaţi peste hotare, conform spuselor rudelor, nu planifică să revină în R. Moldova în următoarele trei luni.
La întrebarea dacă sunt angajați în câmpul muncii în R. Moldova, 42% dintre respondenţi declară că au un loc de muncă. O treime din cei angajaţi afirmă că merg la locul de muncă în perioada de carantină. Alţi 20% dintre intervievaţi muncesc de acasă, iar jumătate din cei angajaţi în prezent nu muncesc.
Dintre cei care muncesc în R. Moldova, peste 80% susţin că nu avut nici reduceri şi nici amânări de salariu pentru luna martie. Jumătate din cei angajaţi sunt siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă, 28% sunt îngrijoraţi de o posibilă concediere, iar 10% sunt aproape siguri că-şi vor pierde locul de muncă.
Jumătate dintre cei chestionaţi au spus că veniturile lor pe perioada pandemiei COVID – 19 au rămas neschimbate şi nu vor suferi modificări în următoarele luni. Circa 10% spun că veniturile lor au crescut şi vor continua să crească în următoarele luni, comparativ cu 29% care declară că veniturile lor s-au diminuat. Alți zece la sută din cei intervievați spun că veniturile lor s-au redus dramatic în ultima perioadă.
Sondajul a fost efectuat prin telefon, pe un eșantion de 1 104 respondenți, și are o marjă de eroare de +/-3%.









































































