SONDAJ // Mită de peste un MILIARD de lei în R. Moldova. Medicina, Justiția și Educația – cele mai corupte domenii
Fenomenul corupției este mai larg răspândit în instituțiile medicale, instanțele de judecată, poliție, procuratură, vamă și instituțiile de învățământ. Aceasta au declarat respondenții cercetării sociologice „Corupția în R. Moldova: percepțiile proprii ale oamenilor de afaceri și gospodăriilor casnice”, realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA”.
Corupția rămâne a fi una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea. Respondenții, reprezentanți ai gospodăriilor casnice, o plasează pe locul trei, iar oamenii de afaceri o plasează pe locul cinci în lista problemelor pe care le întâmpină. Totodată, aceștia sunt de părere că fenomenul corupției a sporit în ultimele 12 luni.
Întrebați ce ramură a puterii de stat o consideră mai coruptă, cea mai mare parte a respondenților a evidențiat sistemul judecătoresc, urmat de Legislativ și Executiv.
Atât reprezentanții gospodăriilor casnice, cât și oamenii de afaceri consideră că banii sunt „instrumentul” principal de soluționare neoficială a problemelor în serviciul public.
Reprezentanții gospodăriilor casnice au plătit mai des mită în instituțiile de învățământ, la înregistrarea transportului și calificarea auto, procuratură și instituțiile medicale. Oamenii de afaceri au recurs la mită mai frecvent pentru a obține autorizații de construcții, în vamă, poliție și instanțele de judecată.
Mita medie plătită de reprezentanții gospodăriilor casnice variază în funcție de domeniu, cea mai mare fiind la Procuratură (2 790 de lei) și instanțele de judecată (2 120 de lei). Oamenii de afaceri plătesc cele mai mari mite în instanțele de judecată (8 809 de lei în medie), pentru a câștiga achiziții publice (7 000 de lei) și în birourile avocaților (4 075 de lei).
Mita totală estimată în gospodăriile casnice a constituit în anul curent aproximativ 900 de milioane de lei, mai mare cu 23 la sută față de anul 2012.
Oamenii de afaceri au plătit în anul trecut mită în valoare de 387 de milioane de lei.
Întrebați care ar trebui să fie salariul pentru un funcționar ca acesta să nu fie tentat să ia mită, respondenții au răspuns că peste două mii de dolari pentru un judecător și ministru și peste o mie de dolari pentru un șef de departament ori direcție. Un funcționar de rând, în opinia respondenților, ar trebui să aibă între 700 și o mie de dolari.
Printre cele mai eficiente căi de combatere a corupției, respondenții menționează aplicarea sancțiunilor persoanelor care iau și dau mită, promovarea în funcție după merit și transparentizarea activității instituțiilor publice.
Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eșantion de 1 106 persoane în vârstă de la 18 ani, în cazul gospodăriilor casnice și în 457 de unițăți de business, în perioada 13 septembrie - 25 noiembrie curent.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"