SONDAJ // Cine l-ar putea învinge pe Zelenski la prezidențiale. Generalul demis care continută sa se bucure de o mare popularitate
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar pierde în fața fostului comandant al armatei ucrainene pe care l-a demis, dacă ar avea loc alegeri acum, potrivit unui sondaj citat de Newsweek.
Zelenski l-a schimbat pe Valerii Zalujnîi din funcție în februarie, după luni de speculații cu privire la o ruptură între cei doi, probabil exacerbată de evaluarea generalului că războiul din Ucraina a ajuns într-un impas.
Zalujni a fost înlocuit de comandantul forțelor terestre ucrainene Oleksandr Sîrski, dar continuă să se bucure de o mare popularitate în rândul publicului ucrainean.
Constituția Ucrainei prevede ca alegerile prezidențiale să aibă loc în ultima duminică a lunii martie a celui de-al cincilea an al mandatului actualului președintelui, care ar fi fost 31 martie. Cu toate acestea, în urma invaziei pe scară largă a lui Vladimir Putin, Kievul a declarat legea marțială care interzice alegerile, acestea fiind amânate.
Dar un sondaj realizat de firma SOCIS din Kiev, realizat între 22 februarie și 1 martie, a întrebat 3.000 de adulți ucraineni cum ar vota într-un scrutin ipotetic.
Sondajul cu o marjă de eroare de 2,1% a constatat că, dacă ar fi avut loc alegeri, 41% dintre respondenți l-ar fi susținut pe Zalujnîi în primul tur, față de 23,7% pentru Zelenski.
La alegerile din Ucraina, dacă un candidat nu obține majoritate, are loc un al doilea tur, iar în acest scenariu Zalujnîi ar obține peste două treimi (67,5 la sută) din voturi, în comparație cu aproximativ o treime (32,5 la sută) cât ar obține Zelenski.
Următoarea figură cea mai populară a fost Petro Poroșenko, pe care Zelenski l-a învins în 2019, obținând sprijinul a 6,4% dintre respondenții la sondaj.
În cazul unor alegeri parlamentare, un „bloc Zalujnîi” ar obține 46,4% din voturi – foarte departe de așa-numitul „bloc Zelenski” care ar obține puțin peste o cincime (21,1%), în timp ce un „bloc Poroșenko” ar obține 7,5%.
Au existat apeluri în rândul unor parlamentari americani pentru organizarea de alegeri în timpul războiului în Ucraina. Cu toate acestea, majoritatea respondenților (59,7%) au respins această idee, în comparație cu un sfert (24,2% care au spus că ar trebui organizat un vot.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”