SONDAJ // Cetățenii R. Moldova optează pentru ADERAREA la Uniunea Europeană: Peste 65% din rândul respondenților deciși ar vota „PENTRU” la un eventual REFERENDUM
Peste 60 la sută din cetățenii R. Moldova ar vota pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană (UE), dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în acest sens. Datele se regăsesc în sondajul de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”, realizat de compania CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).
Potrivit sondajului prezentat miercuri, 30 iulie, în contextul referendumului privind aderarea R. Moldova la UE, 65,8% din rândul respondenților deciși ar vota „pentru”, iar 34,2% - „contra”. În același timp, peste 55% dintre respondenți consideră că R. Moldova va deveni membră a UE în următorii 10 ani, 84% fiind la curent cu deschiderea negocierilor de aderare la UE de către republica noastră.
Datele mai arată că 66,1% din respondenți vor participa la referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE din 20 octombrie curent. Circa 18% dintre respondenți consideră că, după aderarea la UE, în R. Moldova se va micșora nivelul de corupție, 17,9% - că se va mări libertatea de a călători în UE, iar 13,8% - că vor fi îmbunătățite serviciile medicale.
Printre reformele prioritare pentru aderarea la UE, 50,6% din respondenți au menționat combaterea corupției, 33,8% - impulsionarea dezvoltării economice, iar 32,6% - accelerarea reformei justiției.
La capitolul informării despre UE, 51,1% dintre respondenți au menționat că sunt bine și foarte bine informați, iar 48,3% sunt puțin sau deloc informați. Resursele informaționale utilizate cel mai frecvent pentru a urmări ultimele evoluții legate de UE sunt internetul (55,3%) și televiziunea (47,3%).
Pe dimensiunea relațiilor comerciale, țările membre ale UE sunt privite ca principalii parteneri pentru R. Moldova, cu 51,2% din răspunsuri, urmate de Ucraina – 26,6% și Federația Rusă – 25,6%. Principalele produse exportate pe piața UE sunt de origine agricolă, iar produsele industriale au o pondere mai mică, în viziunea respondenților.
Totodată, 53,9% dintre respondenți au menționat UE drept principalul partener de dezvoltare al R. Moldova, în top urmând Federația Rusă cu 21% și SUA cu 20,9%.
Circa 54% dintre respondenți cunosc despre câteva sau mai multe proiecte finanțate de către UE în ultimii cinci ani în localitatea de baștină a acestora, axate în special pe reparația și reconstrucția drumurilor, reparația școlilor și grădinițelor, dar și iluminatul stradal. Autoritățile publice centrale sunt percepute drept principalii beneficiari ai asistenței UE cu 58%, la mare distanță de celelalte categorii de beneficiari – agricultorii (19,7%), orașele (18,2%) și cetățenii (17,8%).
Sondajul a fost realizat față în față în perioada 28 iunie – 18 iulie 2024, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1 119 de respondenți. Eroarea maximă a cercetării este de +/- 2,9%.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2