SONDAJ // Ce se întâmplă astăzi în Ucraina și cine are dreptate în războiul din statul vecin? Răspunsurile cetățenilor R. Moldova denotă că populația noastră mai este „profund marcată de ceea ce zice Federația Rusă”
Populația R. Moldova mai este influențată de propaganda rusă, sugerează răspunsurile oferite de respondenții Barometrului de Opinie Publică, făcute publice luni de către Institutul de Politici Publice (IPP).
Fiind întrebate ce cred că se întâmplă acum în Ucraina, cele mai multe persoane intervievate fie au repetat tezele Moscovei de justificare a invaziei militare, fie au spus că nu știu sau nu vor să răspundă.
Mai exact, doar puțin peste o treime din respondenți au declarat că în statul vecin are loc o invazie nejustificată, în care nimeni nu a provocat Federația Rusă - 33,4%, în timp ce 18,1% au spus că „Rusia apără republicile Donbas și Lugansk de atacurile Ucrainei”, iar alți 17% - că ar fi vorba de „o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism”.
Totodată, 28,3% nu au vrut sau nu au știut să răspundă.
Evoluția răspunsurilor la aceeași întrebare în decurs de un an:
„Vedem că populația este încă profund marcată de ceea ce zice Federația Rusă vizavi de Ucraina. Pe de altă parte, sunt mulți cetățeni care nu știu ce se întâmplă”, a remarcat Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al IPP.
CITIȚI și BOP: Doar trei partide în viitorul Parlament, iar Maia Sandu - principala favorită la alegerile prezidențiale
La o altă întrebare a sondajului - „Cine are dreptate în acest conflict militar?”, 33,9% au spus că Ucraina, 25,1% - Rusia (mai mulți ca anul trecut - n.r.), iar 23,9% - nimeni.
Evoluția răspunsurilor la aceeași întrebare în decurs de un an:
Respondenții Barometrului de Opinie Publică au mai fost întrebați pentru ce ar opta, pe plan geopolitic, la un eventual referendum, iar 47% au arătat că pledează pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
Alți 32,5% ar vrea R. Moldova în Uniunea Vamală constituită în jurul Rusiei (procentaj în creștere ușoară - n.r.), iar 14,4% încă nu știu ce să aleagă.
Evoluția răspunsurilor la aceeași întrebare în decursul ultimilor 10 ani:
Sondajul a fost realizat de compania „CBS Research”, la comanda IPP, în perioada 9 - 23 august curent, pe un eșantion de 1 215 persoane. Cercetarea a fost efectuată cu sprijinul financiar al Fundației „Soros-Moldova” și are o eroare maximală de plus 3%.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți