SONDAJ // Câți cetățeni din R. Moldova ar opta pentru un sistem mixt electoral sau pentru unul uninominal
Majoritatea covârșitoare a cetățenilor R. Moldova ar opta pentru micșorarea numărului de partide politice și de deputați în Parlament, 78% se declară în favoarea unui sistem uninominal la alegerile parlamentare, iar 64% - în favoarea unui sistem electoral mixt.
Cel puțin, așa arată datele unui sondaj realizat de „Intellect-
Datele aceleiași cercetări arată că aproape jumătate din numărul total de respondenți se pronunță în favoarea introducerii votului electronic, iar peste o treime – pentru votul prin corespondență. 58% dintre respondenți sunt de părere că votul uninominal ar oferi condiții egale pentru toți.
CITIȚI și PAS, PPDA și PLDM: „Dodon și Plahotniuc au o înțelegere cum să împartă mandatele în viitorul Parlament!”
Totodată, 92,5% consideră că și președintele . Moldova trebuie să fie ales și pe viitor prin vot direct.
Autoriii sondajului anunță că i-au întrebat pe respondenți și despre existența vreunui partid de dreapta care să le reprezinte interesele, iar aproape 49% dintre ei au dat un răspuns negativ, în timp ce 48% au declarat că există un asemenea partid. În același timp, jumătate din numărul total de respondenți consideră că ar fi bine să mai apară un partid de dreapta, deoarece cele existente ar fi compromise.
În ce privește ultima inițiativă a lui Igor Dodon de modificare a Constituției, ca să aibă mai multe posibilități de a dizolva Parlamentul, părerile oamenilor sunt împărțite. Astfel, 36,5% consideră că, prin această, inițiativă Igor Dodon vrea să dea jos o putere coruptă, în timp ce o treime sunt de părere că președintele vrea să obțină astfel întreaga putere în stat, iar 21% cred că Rusia va controla în acest fel Republica Moldova.
Datele sondajului mai arată că cele mai importante schimbări pe care le așteaptă populația de la politicieni sunt ca aceștia să acorde mai multă atenție oamenilor - 23%, să ofere locuri de muncă mai bine plătite - 21%, salarii, pensii mai mari - 17%.
Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de „peste 1 300 de respondenți din 35 de regiuni geografice”, în perioada 10-20 februarie, având marja de eroare de plus-minus 2,7%.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi