SONDAJ // Cât de des folosesc moldovenii polița medicală obligatorie atunci când se îmbolnăvesc
Polița de asigurare medicală obligatorie, care scoate în fiecare an peste patru mii de lei din buzunarele moldovenilor cu posturi de muncă oficiale, pare să prindă bine moldovenilor atunci când se îmbolnăvesc.
O companie de consultanță și marketing strategic a realizat un sondaj prin care a ținut să afle căror instituții medicale moldovenii ajung mai des să se adreseze, dacă și cât de des folosesc polița, dacă achită suplimentar pentru serviciile acoperite de aceasta și dacă plătesc la caserie sau preferă să lase banii pe biroul doctorului.
Astfel, atunci când este cazul și necesitatea unor consultații sau îngrijiri medicale, 67% din moldoveni aleg să pășească pragul unei instituții specializate de stat, majoritatea fiind trecuți de 40 de ani sau pensionari. Doar 15 la sută din respondenți au declarat că preferă să se adreseze doctorilor din domeniul privat, iar din această categorie de moldoveni preponderent fac parte locuitorii zonei de centru a țării și angajații instituțiilor private.
Cu un punct procentual mai mult, adică 16 la sută, sunt moldovenii care refuză să se prezinte atât în spitalele și policlinicile de stat, cât și cele private.
Întrebați cât de des folosesc polițele de asigurare medical obligatorie, 42 la sută dintre respondenți ai declarat că folosesc polița la fiecare vizită la doctor, 26% o prezintă mai rar acestuia și 13 la sută continuă să o țină la prăfuit. În mare parte, cei ce beneficiază de această asigurare sunt din regiunile de nord și de sud ale țării, pensionari și persoane cu un venit lunar ce nu depășește suma de două mii de lei.
Cu toate că polița de asigurare medicală scoate din buzunarele moldovenilor peste patru mii de lei, 30% din intervievați afirmă că la ultima vizită au fost nevoiți să achite suplimentar chiar și pentru serviciile pe care le acoperă polița. De două ori mai mulți sunt moldovenii ce nu au plătit niciun leu în plus - 68%.
Sondajul despre eficiența polițelor de asigurare medicală obligatorie a fost realizat pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 2-10 martie curent.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md