13:30:13 23.11.2024
Stiri

Somnul de week-end poate fi extrem de RĂU. Oamenii de ştiinţă ne avertizează să nu dormim mai mult în vacanţă

Știri 24.11.2016 09:01 Vizualizări1447 Autor: Ziarul National


Somnul de week-end poate fi extrem de RĂU. Oamenii de ştiinţă ne avertizează să nu dormim mai mult în vacanţă Sursa: descopera.ro

Studiile precedente, cu privire la orele de somn a persoanelor care au un job cu orar fix, au demonstrat că modificarea orelor de somn nu este deloc bună pentru sănătate, iar noile cercetări relevă faptul că chiar şi cele mai mici schimbări pot fi dăunătoare.


Schimbările în rutina de somn ar putea creşte riscul bolilor de inimă şi diabet. Chiar şi modificări minore în programul de somn ar putea fi o problemă, aşa că dacă intenţionaţi să modificaţi ora pentru alarmă în această vacanţă, mai bine lăsaţi-o să se potrivească cu ora setată pe tot parcursul perioadei de lucru.

În studiul realizat de Universitatea din Pittsburgh, 447 bărbaţi şi femei au fost rugaţi sa poarte dispozitive de monitorizare a somnului şi să completeze chestionare cu privire la orele lor de somn şi obiceiurile alimentare. Rezultatele au arătat că aproape 85 % dintre participanţi au avut un punct de mijloc al somnului întârziat. La jumătatea ciclului somn, în zilele lor de odihnă, cei mai mulţi dintre ei dormeau în momentul când, în timpul săptămânii de lucru, ar fi trebuit să fie la birou.


Dar pe lângă asta, studiul a constatat că cei care au de dormit mai mult în week-end, cauzând o neconcordanţă mai mare în programele lor de somn, au înregistrat un profil mai sărac de colesterol, o circumferinţă a taliei mai mare, un indice de masă corporală mai mare şi o rezistenţă mai mare la insulină decât cei care s-au trezit la aceeaşi oră în fiecare zi a săptămânii. Această legătură a persistat chiar şi atunci când alţi factori, inclusiv aportul de calorii şi de exerciţii fizice, s-au luat în calcul.

Acest decalaj al orelor de somn se referă la nepotrivirea dintre ritmul circadian şi biologic al unui individ şi programele lor de somn impuse social”, a explicat unul dintre cercetători, Patricia M. Wong.


„Acesta este primul studiu care arată că, chiar şi în rândul adulţilor sănătoşi care muncesc şi trăiesc o gamă mai puţin extremă de neconcordanţe în programul lor de somn, decalajul de somn poate cauza probleme cu metabolismul. Aceste modificări metabolice pot contribui la dezvoltarea obezităţii, diabetului zaharat şi a bolilor cardiovasculare. Angajatorii şi angajaţii ar trebui să ia în calcul efectele „tulburărilor circadiene”, a declarat Patricia M. Wong.

Potrivit cifrelor şi datelor din raportul Societăţii de Endocrinologie, mai mult de 29 de milioane de adulţi din SUA au diabet zaharat şi 35,1 % dintre adulţii din SUA sunt obezi, iar încercarea de a schimba modelele de somn are o probabilitate mică să îmbunătăţească aceste cifre.


„În cazul în care studiile viitoare vor mai demonstra rezultatele la care am ajuns noi, atunci am putea stabili clar nişte concluzii în raport cu obişnuinţele de somn ale societăţii moderne, programul de lucru şi modul în care obligaţiile sociale afectează somnul şi sănătatea noastră”, afirmă Wong.

Sursa: descopera.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md