Soluțiile vicepreședintelui PSDE, Vadim Brînzaniuc, INSISTĂ pentru instituirea unui dialog eficient între Primăria Chișinău și mediul de afaceri, în beneficiul cetățenilor. „Nu există nici măcar un elementar cadru de dialog permanent”
Vadim Brînzaniuc, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat European (PSDE), președintele organizației municipale Chișinău a acestei formațiuni, consideră că actuala conducere a capitalei nu are o colaborare strânsă cu mediul de afaceri și potențialii investitori.
„Din păcate, toate relațiile Primăriei Chișinău cu agenții economici, dar și cu potențialii investitori se reduc la evenimente sporadice (gen forumuri), dar lipsește totalmente o viziune clară de dezvoltare economică a capitalei. Nu există nici măcar un elementar cadru de dialog permanent dintre autoritățile locale și business, iar aceasta duce la faptul că businessul și dezvoltarea economică a Chișinăului sunt două dimensiuni diferite, care nu se intersectează, ci merg undeva în paralel. Și nici măcar nu putem spune că fiecare dintre aceste două dimensiuni își urmărește scopurile sale. În cazul autorităților locale, nici măcar nu putem vorbi de careva scopuri. Cel puțin, nu am auzit niciodată să se vorbească despre ele”, afirmă politicianul.
În opinia sa, este necesar de instituit consiliile economice de pe lângă primar sau primărie.
„Nu consiliile economice formale, instituite pentru PR ieftin, ci acele consilii care realmente funcționează pe principii clare, unde discuțiile sunt consistente, axate pe probleme reale și unde se identifică soluțiile cele mai bune, acceptabile, bazate pe compromis. Unde mai pui că astfel de consilii pot deveni parteneri serioși ai primarului, ai autorității locale, în promovarea unor poziții, propuneri, puncte de vedere care cu adevărat pot genera eficiență pentru capitală, pentru locuitori”, subliniază Brînzaniuc.
Fostul pretor de Buiucani consideră că rolul de bază al acestui Consiliu economicar consta în identificarea soluțiilor reciproc avantajoase, care să permită mediului de afaceri să se dezvolte armonios, iar Primăriei – să beneficieze de pe urma acestei dezvoltări.
Mai mult, politicianul crede ca ar fi o idee buna ca impozitele colectate de la agenții economici să fie redistribuite între autoritățile locale și centrale.
„Există o logică în aceste discuții. Dacă un agent economic consideră bune condițiile de activitate într-o localitate (în cazul nostru în capitală), înseamnă că el automat devine beneficiar de infrastructura urbei – începând de la drumuri, trotuare și iluminat stradal și terminând cu apă și canalizare. Iar infrastructura respectivă e susținută exclusiv pe banii alocați de autoritățile locale. Și aici interesele mediului de afaceri din capitală și ale Primăriei coincid. Însă, atâta timp cât autoritățile locale sunt singure în astfel de dispute cu puterea centrală, nu au nicio șansă de a reuși. Chiar dacă e să admitem că acționează inclusiv în interesul cetățenilor din comunitatea respectivă. În astfel de cazuri, în dispută se include așa-numita forță a treia, care nu poate fi acuzată de subiectivism, iar ponderea sa poate înclina decisiv balanța în direcția dorită. Această forță a treia, în cazul nostru, poate fi comunitatea de afaceri. Nu înțeleg de ce până acum nu s-a făcut niciun fel de eforturi în acest sens din partea autorităților locale. Mai ales că autoritățile capitalei au șanse reale de a reuși. Trebuie doar să existe viziune și dorință”, conchis vicepreședintele PSDE.
Mai multe detalii AICI.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni