Soluțiile propuse de Igor Munteanu pentru a evita o CRIZĂ energetică de proporții: „Trebuie să ne orientăm rapid spre furnizorii de gaze din ROMÂNIA. Dependența față de „Gazprom” înseamnă tolerarea unor riscuri și instabilități structurale”
România poate oferi R. Moldova un volum zilnic de 5 milioane de metri cubi de gaze. Anunțul a fost făcut de primul ministru al României, Nicolae Ciucă. Pentru ca livrările să aibă un regim constant, este nevoie însă de inter-operaționalizarea conductelor de transport al gazelor naturale pe teritoriul R. Moldova. Fostul ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, a declarat într-un interviu pentru Deschide.MD că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) trebuie să adopte urgent reglementări suplimentare, care să oblige OTS (operatorii de sistem) „Vestmoldtransgaz” și „Moldovatransgaz” să fie complet inter-operaționale.
Domnule Munteanu, care sunt acțiunile imediate necesare pentru ca R. Moldova să evite o criză a lipsei gazelor?
Trebuie aprobată procedura completă care să permită ca gazele naturale să curgă nestingherit între cele două conducte și să se elimine posibilitatea apariției unor blocaje tehnice intenționate. Este nevoie de ajustarea tarifelor de transport.
Trebuie clarificate urgent procedurile de echilibrare pentru piața de electricitate și cea a gazelor naturale, astfel ca în R. Moldova să poată opera cât mai curând în condiții egale traderi europeni serioși, alături de furnizorii locali tradiționali.
În condițiile șantajului practicat de „Gazprom”, trebuie să ne orientăm rapid și imediat spre furnizorii de gaze naturale din România, operând pe platformele de tranzacționare bursieră consacrate din România.
Este Bursa Română de Mărfuri, care și-a deschis și sucursală la Chișinău, capabilă să asigure acest proces?
Evident. BRM (Bursa Română de Mărfuri) a instruit personalul distribuitorilor din R. Moldova, dar și a companiei „Energocom”, „Moldtransgaz”, dar serviciile acesteia rămân din păcate neutilizate din cauza încăpățânării cu care ministerul de ramură continuă să promoveze politica status-quo-ului pe o piață energetică expusă tuturor riscurilor.
Ce ar trebui să se evite pentru a nu crea ori menține piedici de funcționare a companiilor românești și ce complicații ar putea fi văzute ca obstacole, care aduc atingere obligațiilor R. Moldova în raport cu Acordul Comunității Energetice?
Războiul de agresiune rusesc contra Ucrainei a schimbat din temelii piața energetică globală. Nu mai putem sta în formulele timpului trecut, prefăcându-ne că nu înțelegem nimic.
Singura politică corectă pe energie este astăzi „cancel Russia”, orice dependență menținută în mod artificial față de concernul „Gazprom” înseamnă tolerarea unor riscuri și instabilități structurale, legate de costuri ascunse pe care nu le mai putem suporta.
Conflictul militar iscat recent în Ucraina face ca prețurile la energie pe piața internațională să crească constant în cursul acestui an, dar și în anii care urmează. R. Moldova va resimți cât de curând faptul că era prețurilor reduse la energie a apus iremediabil, atât la gaze naturale cât și la electricitate.
Ce soluții vedeți?
Guvernul trebuie să gândească cât mai curând un set de politici cu trei obiective strategice esențiale pentru securitatea energetică a R. Moldova:
1). Protecția socială pe termen lung a consumatorilor vulnerabili, care nu pot plăti costurile lunare ale facturilor, mai ales în timp de iarnă. Consumatorii vulnerabili trebuie identificați în prealabil, iar Guvernul să asigure din timp fondurile necesare pentru compensarea facturilor la energie.
2). Deschiderea pieței naționale de energie pentru furnizorii de energie internaționali, mai ales pentru cei din Uniunea Europeană.
3). Construcția de noi capacități de producție a electricității în R. Moldova este singura măsura care va asigura independența energetică reală pe termen mediu și lung.
Investițiile noi au însă nevoie formarea unei piețe libere, prin implementarea rapidă a angajamentelor restante privind Pachetul III Energie al UE și prin continuare pașilor deja efectuați cu privire la funcționarea burselor de energie în R. Moldova.
Dle Munteanu, vă mulțumim pentru interviu!
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”