Soluția anunțată de MEC pentru școlile și părinții din capitală, după ce Primăria Chișinău a renunțat să mai finanțeze grupele cu program prelungit: Cât ar putea costa un program de trei ore pentru elevi, după lecții
Ministerul Educației și Cercetării este în proces de elaborare a unei metodologii care să le permită părinților să achite grupele cu program prelungit pentru copii, iar școlile să poată încasa oficial acești bani, după ce Primăria Chișinău a renunțat să mai finanțeze acest serviciu de la 1 ianuarie curent.
Potrivit ministrului Dan Perciun, după ce Primăria Chișinău a refuzat să mai sprijine cei 40 000 de copii, așa cum s-a întâmplat în ultimii trei ani, Consiliul Municipal Chișinău este cel care urma să aprobe o metodologie prin care să stabilească suma pe care ar trebui s-o achite părinții pentru grupele cu program prelungit, lucru care nu s-a întâmplat până acum.
„Ne vedem obligați, din partea ministerului, să aprobăm o asemenea metodologie, pentru a oferi o soluție pentru școli și părinți. De principiu, acest lucru înseamnă că va exista un regulament aprobat de minister care va stabili cât costă aceste grupe cu program prelungit, în funcție de regimul lor și instituțiile să poată încasa banii, dacă părinții vor fi dispuși să achite”, a declarat astăzi ministrul Dan Perciun, după ședința Guvernului.
Potrivit ministrului, părinții ar putea achita 350 de lei pe lună pentru grupele cu un program prelungit de trei ore.
Oficialul a acuzat autoritățile municipale că ar fi fost mai preocupate să creeze „o coaliție a Mișcării Alternativa Națională cu socialiștii” la nivel local, decât să rezolve această problemă pentru care în bugetul provizoriu al capitalei au fost prevăzute 18 milioane de lei în acest scop.
„Municipiul Chișinău a finanțat, timp de trei ani, din bugetul municipal aceste servicii, iar la începutul anului 2024 a decis sistarea prestării acestui serviciu, probabil din aceleași motive din care a decis și reducerea cheltuielilor pentru asistenții personali - supracreditarea din ultimul an electoral și necesitatea achitării creditelor contractate de la băncile comerciale la dobânzi semnificative, care nu le-au permis să continue să achite pentru servicii de primă importanță pentru cetățenii municipiului Chișinău”, a spus Perciun.
Menționăm că soluția propusă de MEC este asemănătoare cu cea anunțată anterior de Primăria Chișinău.
„În baza unei formule, elaborate împreună cu directorii școlilor, cu juriști și contabili, am ajuns la elaborarea unui regulament care prevede că pentru un program de trei ore părinții vor achita 360 de lei, iar pentru șase ore – 690 de lei. Totul va fi legal și contabilizat. Părinții vor primi bon de casă, după același model utilizat în grădinițe”, anunțau autoritățile capitalei în ianuarie curent.
Amintim că primarul capitalei Ion Ceban a solicitat Ministerului Educației și Cercetării să-și asume aceste cheltuieli, după ce autoritățile centrale l-au demis pe omul său, Adrian Pavaloi, de la direcția municipală responsabilă de domeniul educației.
„Acum, fiți buni cei de la minister și de la Guvern, dacă ați numit șef la Direcția Educație, dacă ați preluat controlul asupra acestei direcții, să achitați aceste ore cu program prelungit și să veniți cu propuneri. Iar ONG-urilor de casă, Părinții Solidari, le sfătuiesc să protesteze de astăzi înainte în fața Guvernului și să ceară ore prelungite și alte facilități, deoarece Ministerul Educației și-a numit șef la Direcția Educație și a capturat încă o instituție. (…) Primăria nu își mai asumă prostiile lor”, a declarat anterior Ion Ceban.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”