Soloviov, principalul propagandist al lui Putin, DERANJAT că Parlamentul R. Moldova a înlocuit „limba moldovenească” cu „LIMBA ROMÂNĂ”. Și Maria Zaharova a reacționat: „Sub Maia Sandu, R. Moldova își abandonează limba maternă”
Propagandistul Vladimir Soloviov și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, sunt deranjați de faptul că Parlamentul de la Chișinău a aprobat astăzi în prima lectură proiectul de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația, dar și în Constituția R. Moldova.
Soloviov a remarcat într-o postare pe Telegram că socialiștii și comuniștii au blocat tribuna principală a parlamentului, în semn de protest față de intenția guvernării de a înlocui „limba moldovenească” cu „limba română”.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, consideră că și în cazul restabilirii unui adevăr istoric, demonstrat de oamenii de ştiinţă, ar fi vorba de „mâna americanilor”.
„Sprijin real american pentru democrație. Sub Maia Sandu, R. Moldova își abandonează limba maternă”, scrie Zaharova pe canalul său de Telegram.
De asemenea, Zaharova a cerut R. Moldova să pună capăt „retoricii de confruntare antiruse”, după adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a unei declarații în care se denunță invazia rusă în Ucraina. „Cerem încă o dată autorităților moldovene să pună capăt retoricii de confruntare antiruse care este complet lipsită de temei. În ceea ce ne privește, confirmăm dorința de a întări cooperarea constructivă pragmatică cu Chișinăul și de a continua eforturile pentru rezolvarea problemei transnistrene”, a adăugat Zaharova.
În toată legislația R. Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură, cu voturile a 56 de deputați, în cadrul ședinței plenare de astăzi.
Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.
Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a R. Moldova este limba română.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski