INTERZIS // Șoferii din R. Moldova care dețin mașini cu numere de înmatriculare străine sau transnistrene, AVERTIZAȚI de Serviciul Vamal
Unitățile de transport cu numere de înmatriculare străine nu vor putea sta mai mult de 180 de zile într-un an pe teritoriul R. Moldova începând cu 1 ianuarie curent. Iar automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene vor fi interzise pe drumurile naționale începând cu 1 aprilie curent, dacă acestea sunt conduse de cetățeni cu domiciliul în R. Moldova.
Până la 1 aprilie, însă, autoritățile le oferă posibilitatea posesorilor acestor mașini să le înmatriculeze în R. Moldova, indiferent de termenele de exploatare, și să plătească toate taxele aferente acestui proces.
Serviciul Vamal le amintește șoferilor că, în conformitate cu noile prevederi ale legislației, dreptul de aflare pe teritoriul R. Moldova pe un termen mai mare de 180 de zile îl vor avea doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul, cu condiţia achitării vinietei de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a mașinii la noi în țară.
Cei care nu vor respecta noile condiții, riscă să rămână fără mașini. Poliţia se Frontieră sau Echipele Mobile ale Vămii vor scoate din țară mașinile, iar cheltuielile de escortare - 0,15 euro per kilometru - vor fi suportate de către posesorul autoturismului reținut.
De asemenea, începând cu 1 aprilie 2017, este înterzisă circulația pe drumurile naționale a autovehiculelor cu număr de înmatriculare din Transnistria în cazul conducătorilor care dețin permis de conducere al Republicii Moldova și domiciliază pe teritoriul Republicii Moldova, precum și circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare dintr-o unitate teritorială nerecunoscută de Republica Moldova. În cazul în care vor fi depistate astfel de mașini, acestea vor fi confiscate de poliție.
Serviciul Vamal precizează că circulaţia autovehicule lor cu numere transnistrene va fi permisă doar în cazul în care acestea sunt în proprietatea agenţilor economici din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender şi dacă conducătorii de autovehicule sunt angajaţi ai acestora.
Până atunci, autoritățile le oferă posibilitatea cetățenilor care au adus mașini din străinătate, dar și din Transnistria până la 1 noiembrie 2016, clasificate la poziţia tarifară 8703, indiferent de termenele de exploatare, să perfecteze documente de import și să achite accizul în mărime de 30% din cota celei stabilite pentru anul 2016, cu prezentarea certificatului care atestă achitarea vinietei şi înregistrarea acestora în conformitate cu legislația în vigoare.
Prin urmare, pentru plasarea în regim vamal de import a unităților de transport respective sunt solicitate următoarele acte:
- paşaportul tehnic al mijlocului de transport;
- documentul care confirmă dreptul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare, actul de donaţie, procura sau altele);
- certificatul care atestă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta), cu excepția mijloacelor de transport auto cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender.
Pentru vămuirea mijloacelor de transport auto cu numere de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender este necesară completarea declarației vamale și a unei declarații scrise pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor prezentate, cu anexarea documentelor confirmative, eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender.
S.A. „Moldovagaz” prezintă argumentele privind solicitarea de majorare a tarifului la gaze cu circa 40 la sută
VIDEO // „Gazprom” condiționează livrarea de gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative cu achitarea datoriilor în sumă de peste 700 de milioane de dolari
R. Moldova va avea AMBASADORI noi în Polonia, Bulgaria și Ungaria