Societatea civilă din R. Moldova solicită DEMISIA judecătorilor de la Curtea Constituțională, responsabili de declanșarea crizei politice de la începutul lunii iunie 2019
Douăzeci de organizații neguvernamentale din R. Moldova, printre care Asociația „Promo-LEX”, Amnesty International Moldova, Transparency International Moldova, Asociația pentru Politică Externă și Fundația Est-Europeană, au lansat un apel public prin care cer demisia judecătorilor constituționali Raisa Apolschi, Veaceslav Zaporojan, Artur Reșetnicov și Corneliu Gurin.
Societatea civilă consideră că modul în care a acționat Curtea Constituțională în perioada 7 – 9 iunie 2019 a generat o criză politică fără precedent în Republica Moldova.
„Curtea Constituțională a adoptat o decizie, trei hotărâri și două avize care nu s-au bazat pe Constituția Republicii Moldova și propria jurisprudență, așa cum a declarat Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic la 9 iunie 2019 și a confirmat și Comisia de la Veneția în opinia publicată la 24 iunie 2019. Prin hotărârile adoptate, judecătorii constituționali au adus un prejudiciu ireparabil imaginii Curții Constituționale din Republica Moldova. Unica soluție pentru a restabili încrederea și autoritatea Curții Constituționale este demisia neîntârziată a judecătorilor constituționali”, se arată în apel.
În opinia semnatarilor apelului, Comisia de la Veneția este organul european cel mai prestigios și credibil în materie constituțională, ale cărei opinii ar trebui respectate cu strictețe de Republica Moldova, în special având în vedere caracterul încă de tranziție al democrației noastre.
CITIȚI și Curtea Constituțională rămâne FĂRĂ conducere: Mihai Poalelungi a anunțat că pleacă
„În acest context, apelăm la acei patru judecători constituționali care încă au mandate constituționale – Raisa Apolschi și a dlor Veaceslav Zaporojan, Artur Reșetnicov și Corneliu Gurin – să-și prezinte imediat demisia. Prin demisia dumneavoastră veți permite numirea unor noi judecători constituționali, care vor avea sarcina importantă de a restabili încrederea în rolul Curții Constituționale de garant al Constituției.
În lipsa demisiilor judecătorilor respectivi, solicităm Parlamentului instituirea de urgență a unei Comisii, formate din reprezentanți ai partidelor politice, experți notorii locali și internaționali, în vederea identificării unei soluții de demitere din funcție a actualilor judecători, cercetarea acțiunilor lor prin prisma existenței sau inexistenței în acțiunile lor a componenței de infracțiune și numirea în mod transparent și bazat pe merite a unor noi judecători constituționali”, este solicitarea societății civile din R. Moldova.
Apelul integral îl găsiți AICI.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania