21:42:30 11.01.2025
Stiri

Socialiștii, speriați de ideea privatizării „RED Nord” și „FEE Nord” de către un consorțiu internațional: „Nu avem nevoie de așa un minister și așa un ministru”

Actualitate 17.08.2023 15:01 Vizualizări3093 Autor: Ziarul National
Socialiștii, speriați de ideea privatizării „RED Nord” și „FEE Nord” de către un consorțiu internațional: „Nu avem nevoie de așa un minister și așa un ministru”

Opoziția prorusă de la Chișinău se declară împotriva privatizării SA „RED Nord” - Rețelele Electrice de Distribuție Nord, dar și a „FEE Nord” - Furnizarea Energiei Electrice Nord, după modelul infrastructurii energetice din centrul și sudul R. Moldova.

Socialistul Vlad Batrâncea a declarat astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, că actuala guvernare ar intenționa să procedeze ca în anii 90 ai secolului trecut, atunci când întreprinderi de stat „au fost privatizate pe bani puțini”.

„Suntem revoltați de declarația ministrului Energiei, Victor Parlicov, despre viitoarea privatizare a companiilor energetice „RED Nord” și „FEE Nord”. Acestea sunt întreprinderi strategice, aduc profit și ar trebui să rămână în proprietatea statului”, a spus Vlad Batrîncea.

Socialistul a cerut audierea lui Victor Parlicov, dar și a premierului Dorin Recean, transmițându-i primului că „noi nu avem nevoie de așa ministru și de așa minister” și criticând faptul că Victor Parlicov „are timp să meargă pe la televiziuni”.

Zilele trecute, ministrul Parlicov a anunțat că există deja doritori de a investi în sistemul energetic din nordul republicii, fiind vorba atât despre compania prezentă pe piața noastră „Premier Energy”, cât și despre companii din România.

„Noi suntem siguri că vor fi doritori. Eu cunosc câțiva doritori care și-au manifestat interesul. Noi am prefera să avem un investitor și un parteneriat strategic. Și compania „Premier Energy” ar fi disponibilă să investească. Noi, totuși, vrem să avem un portofoliu puțin mai diversificat. Dorim să consolidăm și dimensiunea de colaborare strategică cu România. Am vrea să atragem investitori strategici din România pe această dimensiune. Deocamdată nu este luată o formula finală, dar se ia în calcul semnarea unui acord cu un consorțiu internațional”, a declarat marți ministrul Parlicov.

Menționăm că sistemul energetic al R. Moldova a constituit întotdeauna un element de șantaj al Federației Ruse la adresa R. Moldova. Războiul din Ucraina și decizia unilaterală de a micșora anul trecut, în pragul iernii, cu 60% volumul de gaze livrat de „Gazprom” R. Moldova, în pofida unui contract în vigoare, a determinat actuala guvernare să găsească, în premieră, soluții alternative în ceea ce privește asigurarea cu gaze și energie electrică a R. Moldova.

De exemplu, R. Moldova s-a decuplat, împreună cu Ucraina, de la sistemul sovietic de aprovizionare cu energie electrică, iar în prezent este construită linia electrică Vulcănești - Chișinău, care va fi gata în anul 2025 și va spulbera dependența malului drept al Nistrului de dependența de energia electrică produsă în Transnistria. Totodată, au fost procurate și stocate în depozitele din România și Ucraina cantități importante de gaze pentru a putea asigura consumul R. Moldova în perioada rece a anului.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md