Socialiștii, Partidul „ȘOR” și transfugii din Parlament au adoptat o declarație privind „recunoașterea caracterului CAPTIV al Curții Constituționale”: Vot de neîncredere pentru magistrații Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova
Cei 54 de deputații socialiști, cei ai Partidului „ȘOR” și transfugii democrați au votat astăzi o declarație „cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”.
Potrivit acestei declarații „politice”, majoritatea parlamentară „nu recunoaște avizul Curții Constituționale din 15 aprilie” care a constatat existența circumstanțelor de dizolvare a actualului Legislativ și acordă „vot de neîncredere judecătorilor constituționali Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova”.
„Judecătorii constituționali numiți au admis în mod repetat derapajul constituțional și fentarea Constituției. Noi, deputații, avem obligația de a nu admite deraierea țării spre dictatură, edificând statul de drept și democrația în Republica Moldova. Având în vedere poziția consolidată a secretarului general al Consiliului Europei, precum și a Comisiei de la Veneția, care califică dizolvarea Parlamentului drept o măsură extremă de ultim recurs, atestăm caracterul abuziv al avizului CC din 15 aprilie”, a citit socialistul Vasile Bolea de la tribuna Parlamentului.
Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a părăsit ședința de astăzi a Parlamentului încă până la demararea dezbaterilor vizavi de această declarație, acuzând un „atac la adresa instituțiilor statului” și accentuând „disperarea” actualei majorități înaintea alegerilor parlamentare anticipate.
Gestul a fost urmat ulterior și de Platforma DA. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a amintit că „istoria se repetă de două ori - o dată ca tragedie, a doua oară ca farsă”. Potrivit lui Slusari, în 2019, când a fost adoptată declarația privind statul capturat, era vorba despre o „tragedie”, iar acum - despre „o farsă” la care deputații Platformei DA nu vor să participe.
Liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu, a acuzat faptul că numirile din 2019 la Înalta Curte s-au făcut pe criterii politice de către majoritatea parlamentară de atunci, constituită din Blocul „ACUM” și PSRM.
„Politic, susținem ce vreți să faceți, dar ați pornit cu stângul în 2019”, a spus Candu, adăugând că, „ne place sau nu”, deciziile Curții Constituționale sunt definitive, trebuie executate, iar inițiativa de astăzi a socialiștilor este „ilegală”.
Și liderul democraților, Pavel Filip, a acuzat un „joc de-a mâța și șoarecele” în ceea ce privește această inițiativă, dar și „un joc copilăresc a doi politicieni iresponsabili”, Maia Sandu și Igor Dodon.
Socialistul Vlad Batrîncea a fost de-acord că o asemenea declarație este „la limită”, dar a adăugat că nu i-au fost pe plac consultările desfășurate de către președinta Maia Sandu cu fracțiunile parlamentare privind desemnarea unui candidat la funcția de premier, iar Curtea Constituțională nu ar avea dreptul să „substituie Parlamentul”.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți