Socialiștii folosesc resursele administrative pentru a-și promova candidații la alegerile din 20 octombrie, iar Dodon se implică de partea PSRM
Partidul Socialiștilor a organizat cele mai multe evenimente cu tentă electorală din perioada 15 august - 3 septembrie curent, 25 la număr, și a folosit în opt cazuri resurse administrativă pentru a-și promova candidații la alegerile din 20 octombrie curent.
Potrivit celui de-al doilea Raport de monitorizare a alegerilor locale generale și alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie 2019, realizat de către Misiunea de Observare „Promo-LEX” în total au fost identificate cel puțin 10 cazuri ce pot fi interpretate drept utilizare a resurselor administrative, opt dintre care le revin socialiștilor, unul - democraților și altul - unui potențial candidat, neafiliat politic.
De asemenea, „Promo-LEX” a constatat patru situații ce pot fi interpretate drept implicare a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în promovarea PSRM și a potențialilor candidați ai acestuia pentru alegerile locale generale.
Totodată, în perioada monitorizată au fost raportate cel puțin trei evenimente cu potențial impact electoral și transfer de imagine, organizate cu implicarea fundațiilor/organizațiilor asociate cu partidele politice: două cazuri – Fundația „Renato Usatîi” și un caz – AO „Pentru Orhei”.
O altă însemnare a Misiunii de oservare a alegerilor se referă la 14 cazuri ce pot fi calificate drept desemnare a candidaților înainte de termen: 9 cazuri – USB și 5 cazuri – Blocul ACUM (PPPDA/PAS).
În cel puțin 40 cazuri au fost organizate activități cu tentă electorală în perioada menționată: PSRM - 25, PN - 6, Blocul Electoral ACUM - 5, PDM - 2, PPȘ și PCRM - câte unul.
Minisunea de Observare „Promo-LEX” a mai constatat un activism sporit al potențialilor candidați pentru funcția de deputat în parlament în circumscripțiile uninominale, fiind înregistrate 41 de grupuri de inițiativă. 68% din candidați sunt desemnați de partide politice și un bloc electoral și doar Blocul „ACUM” și PLR au candidați pentru toate cele patru circumscripții.
Primarul orașului Șoldănești, cercetat PENAL pentru corupție. Oficialul, împreună cu alți subalterni de-ai săi, ar fi perceput sistematic câte 10% din valoarea contractelor atribuite unor agenți economici
Aer poluat la Chișinău și Bălți: Norme depășite de 1,6 ori la dioxid de azot, de 1,2 ori la suspensii solide și de 1,1 ori la fenol
Lotul de vaccin antigripal achiziționat de stat, pe cale de a fi epuizat