Soci 2014 s-a născut în... Austria şi e finanţată de oligarhii ruşi
JO // Ce se ascunde în spatele Jocurilor Olimpice care încep astăzi și la care vor lua startul patru sportivi moldoveni
Ediţia 2014 a Jocurilor Olimpice de iarnă va fi organizată într-o staţiune cu ieşire la Marea Neagră, care are doar 20 de zile cu zăpadă pe an. Competiţia de la Soci va costa cât toate celelalte ediţii ale JO de iarnă la un loc, iar ideea i-a venit lui Putin atunci când se afla la schi, în Austria. La cea mai costisitoare Olimpiadă din toate timpurile vor participa și patru sportivi moldoveni, care nu au șanse mari de a urca pe podiumul de premiere, dar care vor să facă o figură frumoasă.
·Oligarhul rus Vladimir Potanin, a cărui avere a fost estimată la 17,8 miliarde de dolari, a investit 2,5 miliarde USD în complexul de la Rosa Khutor
·Zeci de familii locuiesc în garaje, după ce casele în care stăteau au fost demolate pentru a face loc parcului olimpic
Vineri debutează cele mai costisitoare Jocuri Olimpice din istorie! Una care poate fi considerată fără rezerve o desfăşurareuriaşă de forţe, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al personalului implicat. Conform cotidianului american „Washington Post”, bugetul competiţiei organizate de ruşi a ajuns la 40 de miliarde de euro! O sumă care depăşeşte cu 5,5 miliarde bugetul tuturor celorlalte ediţii ale JO de iarnă din istorie, potrivit unei analize realizate de publicaţia„Financial Times”.
3miliarde de euro a investit gigantul petrolier „Gazprom” în construirea bazelor de la Soci
Ediția de la Soci s-a născut în…Austria
Potrivit „Prosport”, chiar înainte de confirmarea candidaturii oraşului Soci pentru a organiza JO de iarnă, adică la începutul anului 2006, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi oligarhul Vladimir Potanin se aflau în Austria, unde se bucurau de pârtiile alpine. „Eram în vacanţă, la schi, cu preşedintele Putin. Admirând pârtiile superbe din Austria, ne-am întrebat de ce nu există şi în Rusia o staţiune care să ofere aceleaşicondiţii. Munţi avem, lipsea investiţia”,rememorează Potanin, al patrulea cel mai bogat om din Rusia, a cărui avere a fost estimată la 17,8 miliarde de dolari!
A contribuit cu 2,5 miliarde de dolari
Conform lui Potanin, planul iniţial, care avea deja un buget stabilit la 300 de milioane de dolari, era de a construi o nouă staţiune cu câteva pârtii ultramoderne. Odată cu alegerea or. Soci drept gazdă a competiţiei din acest an, costul a crescut la 2 miliarde de dolari. De aici până la o „explozie” a bugetului la 51 de miliarde de dolari nu a fost decât un singur pas. Însă pentru Potanin, care a contribuit cu 2,5 miliarde de dolari la construcţia complexului de la Rosa Khutor, sumele investite nu reprezintă nimic.„Îmi dau seama că nu îmi voi recupera nici măcar o mică parte din investiţie. Însă am făcut asta pentru că vreau ca aceste JO să fie o moştenire importantă pentru Rusia, să ne pună şi mai mult pe harta lumii”, a dezvăluit magnatul într-un interviu pentru BBC.
Familii expropriate pentru Satul olimpic
În presa rusă se vorbeşte despre acuzele opoziţiei de la Moscova, care susţine că Putin a dictat ca materialele folosite în construirea infrastructurii să fie cât mai ieftine, iar mâna de lucru să fie remunerată cu salarii minime. Din acest motiv, sportivii prezenți la Soci au arătat poze cu calorifere care stau la doi metri înălțime, dar și WC-uri în care pot intra doi oameni. În plus, reporterii BBC au descoperit că familii întregi care locuiau pe terenul pe care a fost construit Satul olimpic au fost expropriate. Cum statul rus nu le-a oferit noi locuinţeşi le-a dat compensaţii foarte mici, aceştia trăiesc de peste un an în garaje improvizate, ale căror intrări sunt acoperite cu pături pentru a opri frigul. „Când fiul meu mă întreabă de ce locuim în aceste condiţii, răspunsul meu e simplu: din cauza JO”,a spus Ludmila Iakovenko, care şi-a pierdut casa din cauza proiectului Soci 2014. Pentru ruşi însă sacrificiul multora dintre familii nu contează. Mai ales în cazul în care JO vor fi un succes real.
Nu speră la medalii, dar nu vor să se facă de rușine
R. Moldova a avut cinci cote olimpice pentru Soci 2014, dar în ultimul moment un schior naturalizatîn 2010, MirkoDeflorian, a refuzat să reprezinte R. Moldova. Astfel, la Soci au făcut deplasarea patru sportivi, dar și 25 de antrenori, oficiali și jurnaliști. Alexandra Camenșcic va reprezenta țara noastră la proba de schi fond, dar și la cea de biatlon. Tot la schi fond ne va reprezenta și Victor Pânzaru. Acesta va fi pentru a doua oară, la doar 22 de ani, portdrapelul delegației noastre. Celelalte probe vor fi responsabilitatea lui Bogdan Macovei - sanie, respectiv Georg Lindner - la schi alpin, slalom uriaş.Trei din cei patru sportivi nu-și fac iluzii în privința obținerii de medalii, dar vor să-și îmbunătățească rezultatele de acum patru ani.
R. Moldova i-a îndeplinit visul unui austriac
Austriacul naturalizat în 2009, Georg Lindner, este fericit că R. Moldova i-a oferit șansa să participe în premieră la JO, iar din acest motiv acesta s-a pregătit pentru JO din banii proprii. Lindner va participa la proba de Super Slalom Gigant. „Concurenţa în Austria este prea mare. Este greu să prinzi etapele Cupei Mondiale. Acolo sunt în jur de o sută de sportivi care pot ajunge la aceste turnee. Sunt bucuros că Moldova mi-a oferit această şansă”, a spus Georg.
Sportivul de 31 de ani nu este primul schior naturalizat. La ediţia trecută a JO, R. Moldova a fost reprezentată de alţi doi schiori naturalizaţi, elveţieniiChristopheRouxşi Urs Imboden. Cel mai bun rezultat pentru R. Moldova la JO de iarnă a fost obținut în 2006 de către biatlonista Natalia Levcenkova. Aceasta s-a clasat pe locul opt.
JO de la Soci vor fi transmise de „Moldova 1”. Guvernul a alocat 30 de mii de euro pentru ca moldovenii să aibă posibilitatea să vadă 76 de ore din competițiile de la Soci. La festivitatea de deschidere va participa și premierul Iurie Leancă și, cel mai probabil, ex-premierul Vlad Filat.
Jocurile Olimpice de la Soci vor avea loc în perioada 7-23 februarie.
Un fost ministru de la Chișinău critică decizia UE de a-l ajuta pe Krasnoselski: „Deoarece Rusia are prea mari cheltuieli și e ocupată cu omorârea ucrainenilor, finanțarea separatismului este pusă temporar pe seama Europei”
Lua mită de la agenții economici ca să-i lase să livreze produse alimentare în școlile și grădinițele din Chișinău: Șeful unei întreprinderi municipale, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare și obligat să achite o amendă de 575 mii lei
CONFIRMAT // „Moldovagaz”, abordată de o companie maghiară care vrea să livreze gaze în Transnistria: Reacția premierului Recean