02:32:23 22.11.2024
Stiri

Europarlamentar: Planul DESTRĂMĂRII statelor naționale prin regionalizare și FEDERALIZARE

Reportaj 23.11.2017 17:01 Vizualizări2219 Autor: Ziarul National


Europarlamentar: Planul DESTRĂMĂRII statelor naționale prin regionalizare și FEDERALIZARE Sursa: stiripesurse.ro

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a avertizat miercuri pe pagina sa de socializare că se încearcă „destrămarea statelor naționale prin regionalizarea, federalizarea și autonomizarea unor provincii”. Rebega a identificat acest pericol în „insistența cu care Europa dorește a avea o Europă a regiunilor și nu o Europă a națiunilor”.

Cu toții știm, spune europarlamentarul, că UE se confruntă cu o provocare, fie că vorbim de Catalunia, Scoția, Tirolul de Sud, Flandra sau Bavaria. „Tot mai multe regiuni pretind autonomie sau chiar independență.

Seria dușurilor reci prin care trece Europa ca urmare a celor mai recente evenimente provocate de separatism i-a pus pe jar pe liderii de la Bruxelles. Tot mai mulți politicieni de la centru se întreabă dacă o Europă a regiunilor nu ar putea înlocui o Europă a statelor naționale. Ce înseamnă asta?

Nimic altceva decât încercarea de a lua practic puterea din mâinile statelor naționale pentru a o transfera în mâinile unor regiuni cheie care vor deveni astfel actori principali ai Uniunii. Vorbim în fapt despre destrămarea statelor naționale prin regionalizarea, federalizarea și autonomizarea unor provincii. Vorbim despre diluarea identităților naționale până la dispariție. De aceea patriotismul a devenit astăzi euroscepticism sau, și mai grav, extremism”, arată europarlamentarul.

Dar, arată Rebega, lucrurile arată diferit când e vorba de rezultate: „După zeci de ani de regionalizare sub paravanul motivației economice și a creșterii nivelului de coeziune asistăm la un fiasco încă neasumat.

Diferența dintre regiunile aceleiași țări au crescut alarmant. Ca urmare, frustrările cetățenilor cresc și ele. La nivel regional, analiza comparativă a performanțelor din 2004 și 2014 ne demonstrează clar că regiunile bogate s-au îmbogățit, iar cele sărace au sărăcit și mai mult.

Cu alte cuvinte, ultimele date disponibile de la Eurostat, din 2015, demonstrează clar că cele 1000 de miliarde de euro investite prin tot felul de programe regionale nu și-au atins scopul. În concluzie, politicile europene de solidaritate sunt prost calibrate și prost gestionate.

Europenii hiperliberali de la Bruxelles au considerat că statul național trebuie scos din ecuația solidarității europene. Cifrele și cetățenii îi contrazic. Reformarea UE trebuie să vizeze, printre altele, și acest punct al dezvoltării regionale, care, în acest moment istoric, trebuie gestionat de autoritățile naționale”.

Un alt punct dureros de pe agenda europeană este, potrivit europarlamentarului român, trecerea la euro care „ar fi, în acest moment, o catastrofă pentru populație pentru că nu putem vorbi de o monedă unică viabilă fără un sistem coordonat din punct de vedere al fiscalității”. Astfel, spune Rebega, România riscă anul viitor să nu mai îndeplinească trei dintre criteriile de aderare la zona euro: deficitul bugetar, inflația și dobânzile. Avertismentul a fost făcut chiar de economistul șef al Băncii Mondiale”.

Iată de ce, afirmă politicianul român, în acest moment, „pentru România, trecerea la euro e un fel de salt în gol fără parașută”. Pe de altă parte, mai observă acesta, „UE are însăși probleme cu zona euro, și direcția în care merge aceasta. Acum, de exemplu, Angela Merkel este ocupată cu formarea unui nou guvern, iar președintele francez Emmanuel Macron avansează proiecte fanteziste. Asta mă îndeamnă să fiu cel puțin circumspect că se dorește integrarea cu orice preț tocmai pentru salvarea zonei euro”.

Rebega atrage atenția că „Eurofilii liberali doresc un superstat european, doresc o singură monedă, un singur sistem european financiar și multe altele asemenea. Asta ar însemna dispariția oricărei suveranități și, în consecință, dispariția statului național. Problema este că statelor puternice și bogate nu le convine acest lucru pentru că atunci ele ar trebui să poarte și responsabilitatea țărilor sărace. Să ne amintim cum a reacționat Germania în timpul crizei din Grecia și cât a câștigat de pe urma acestei crize”, își încheie Laurențiu Rebega observațiile.

Stiripesurse.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md