Maia Sandu despre soarta Procuraturii Anticorupție: „În următoarele zile, Ministerul Justiției va veni cu o propunere cum anume trebuie să arate noua arhitectură instituțională”
Ministerul Justiției urmează să vină, în decursul unei săptămâni, cu o propunere privind „noua arhitectură instituțională” a instituțiilor de drept responsabile de combaterea corupției politice, a anunțat președinta Maia Sandu luni-seară, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Declarația șefei statului a fost făcută în contextul discuțiilor publice legate de dizolvarea Procuraturii Anticorupție pentru lipsa de rezultate.
CITIȚ și CSS // Amenzi de 10,8 milioane de lei, 30 de cauze penale și 57 de persoane implicate în cumpărarea de voturi. Sandu: „Pentru prea mult timp, corupția politică a fost ignorată”
„Atunci când vorbim despre ineficiența combaterii corupției politice, evident că vorbim și despre Procuratura Anticorupție care are competențe importante pe această dimensiune. Am discutat (la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată luni în secret - n.r.) despre necesitatea consolidării acestei capacități. În următoarele zile, Ministerul Justiției va discuta mai detaliat și mai concret cu celelalte instituții și va veni cu o propunere cum anume trebuie să arate noua arhitectură instituțională și cred că într-o săptămână maxim vom avea detaliile pe care ei propun”, a spus șefa statului, citată de tvrmoldova.md.
„Avem instituții, ele lucrează, dar lucrează fiecare insular și nu avem uneori o înțelegere a tabloului. Prin urmare, eforturile fiecăruia în parte sunt prea mici în raport cu nevoile de a combate corupția. E clar că este nevoie de consolidare, este nevoie de curățare și vetting-ul vine să curețe. Există magistrați care încearcă și astăzi să comită abuzuri. Problema cea mare este corupția în rândul unor judecători și iată aici nu prea am văzut din partea Procuraturii Anticorupție suficiente acțiuni”, a afirmat Maia Sandu.
În cadrul aceleiași emisiuni, șefa statului a precizat că Parlamentul urmează să aprobe legea privind crearea și funcționarea Curții Anticorupție în sesiunea primăvară-vară.
„În ce privește Curtea Anticorupție, legislația este gata și planul este ca în sesiunea parlamentară, care începe, să fie aprobată această lege”, a spus președinta.
Potrivit Maiei Sandu, reforma justiției nu este un subiect important doar în contextul integrării europene, ci și un subiect important pentru existența statului și pentru ca Republica Moldova să aibă instituții care îi protejează democrația.
„Progresul pe vetting, bineînțeles, ar putea fi mai bun. Avem deja anumite rezultate, dar avem o întârziere, în special, în organele procuraturii și acolo am văzut și un anumit grad de sabotaj, încercări de a amâna la nesfârșit cu speranța că poate vine cineva și anulează acest vetting. Nu o să-l anuleze nimeni. Cu cât mai repede se întâmplă, cu atât mai bine. Avem anul acesta ca orizont de timp și trebuie să încheiem acest exercițiu. Vetting-ul merge înainte”, a punctat președinta Maia Sandu.
Chișinăul, gata să livreze 72 de generatoare electrice instituțiilor educaționale și sociale din Zona de Securitate, afectate de criza din stânga Nistrului, provocată de de Federația Rusă: A fost accesat Mecanismul de Protecție Civilă al UE
Rusia continuă să țină Transnistria în frig și întuneric. „Gazprom” NU a făcut încă rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic, pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană
Proiect-pilot la VAMĂ: Șoferii de camioane se vor putea înscrie din timp în sistemul digital pentru traversare programată a frontierei și nu vor mai sta la rând! „BQS, pas important în soluționarea congestionărilor de trafic la frontieră”